У Києві відкрили благодійний арт-проект для допомоги онкохворим 

Протягом 10 днів — з 22 до 31 березня — у Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» тривають мистецькі заходи з метою придбання реактивів для відділу дитячої онкогематології Київської обласної клінічної лікарні.

Художниця Катерина Сапожкова та її вихованець Паша Капункін під час заняття арт-терапією.

Фото Олега ГАРАСИМЦЯ.

 

За словами Тетяни Васильєвої, кураторки арт-проекту «Найголовнішого очима не побачиш...», віце-президента Французько-українського Клубу Левів «Київ Еколоджі» — Lions Club Kiev Ecology, який виступає організатором події, такий масштабний захід проводять вперше. Те, що задумувалося як невелика виставка художніх робіт, створених онкохворими дітьми під час занять арт-терапією, зусиллями клубу, зокрема його президентом, кавалером ордена Почесного легіону Жаном Рошем (Франція), та меценатів, перетворилося на справжнє дійство.

 

Мистецький проект об’єднує експозицію дитячих картин, що відкривають внутрішній світ маленьких героїв, котрі мужньо борються зі страшною недугою. З 23 до 29 березня триває «тихий» аукціон, який активно розпочався на відкритті, і частину робіт уже придбано. А також у програмі проекту — концерти класичної музики, перший з яких численні гості презентації мали змогу почути 22 березня, це «Рідкісні твори 8-річного Моцарта» для клавесина та блокфлейти у виконанні Світлани Шабалтіної і Божени Корчинської.

 

Поряд із роботами маленьких художників представлено проект фотографа Олега Гарасимця «TheRoom» (див. нижче) — це серія світлин про особливу кімнату у відділенні дитячої онкогематології Київської обласної клінічної лікарні. Кімнату, де лікують барвами і малюванням. І робить це художниця, арт-терапевт Катерина Сапожкова. Дванадцять років поспіль вона частину свого життя присвячує тому, щоб відроджувати й живити віру у змучених страшним діагнозом дитячих душах, селити надію у серцях їхніх рідних. Спочатку було страшно, зізнається нам художниця, але одразу відчувши і щоразу переконуючись, як це потрібно хворим дітям, вона знаходить цю внутрішню силу і має цю велику доброту, аби дарувати радість і мрію. Бо, як стверджує у своєму «Маленькому Принці» Антуан де Сент-Екзюпері: «Найголовнішого очима не побачиш. Зірке одне лиш серце».

 

Організатори арт-проекту запрошують відвідати його заходи та активно долучитися до «тихого» аукціону дитячих робіт.

 

На знімках:

 

 

https://fex.net/load/726788624093/357042405

Відео.

Олег Гарасимець. The Room (слайд-шоу).

 

Художниця Катерина Сапожкова
та її вихованець Паша Капункін
під час заняття арт-терапією.

 

Фото Олега ГАРАСИМЦЯ.

 

Під час відкриття.
Дипломи дітям-учасникам арт-проекту вручає Жан Рош,
президент Lions Club Kiev Ecology.

 

Фото надано
прес-службою Національного заповідника «Софія Київська»
та Тетяною ВАСИЛЬЄВОЮ.

 

Роботи дітей,
які вони створили разом зі своїми рідними під час занять арт-терапією
і які виставлені для продажу на «тихому» аукціоні.

 

Фото автора.