Упродовж двох минулих пленарних тижнів парламент ухвалив величезну кількість важливих, ключових рішень, з них майже сім законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію з ЄС. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА».

Здатність до консолідації

Відповідаючи на запитання щодо ефективності тематичного, блокового підходу до розгляду питань порядку денного, Голова Верховної Ради України зазначив, що це «один з важливих елементів реформи Ради, коли законопроекти подаються протягом дня не вперемішку, а чітко визначаються тематичні блоки і по них йде підготовка — урядом, парламентом, експертами, громадськими діячами, які долучаються до цієї роботи, і це впливає на її ефективність».
«Протягом цих двох тижнів парламент ухвалив величезну кількість важливих, ключових рішень, з них майже сім законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію з ЄС», — сказав Андрій Парубій.
Голова парламенту нагадав, що минулого тижня ухвалено ключові кадрові рішення. «Ми довго вели дискусії, довге було очікування. Але я зініціював проведення одного кадрового дня в минулий четвер, і ми змогли в один день обрати і Рахункову палату, і Голову Рахункової палати, і Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, зняти попереднього і обрати нового керівника Національного банку, — сказав А. Парубій. — Це ті питання, до яких ми готувались протягом тривалого часу, але змогли пройти їх протягом одного дня».
На думку глави парламенту, це свідчить про те, що «з ключових, важливих питань усі фракції парламенту, незалежно від політичної прихильності, здатні об’єднуватись, там, де йдуть ключові виклики, де йдуть ключові випробування, і приймати відповідальні рішення».
«Ми вирішили найгостріші, ключові кадрові питання, які стояли на порядку денному сесії. У нас залишаться ЦВК, але ми ще очікуємо закінчення спецперевірки кандидатів, бо не всі вони одночасно подали документи, дехто подав їх пізніше. І це наступне кадрове питання, яке стоїть на порядку денному в квітні-травні», — наголосив А. Парубій.

Коли запрацює Антикорупційний суд?

Голова Верховної Ради України не виключив, що робота і дискусія щодо законопроекту про Антикорупційний суд буде масштабною, і, можливо, доведеться виділити два дні на розгляд цього документа. А. Парубій зазначив, що «станом на сьогодні профільний комітет опрацював до тисячі поправок до закону про Антикорупційний суд, і що їх буде приблизно півтори тисячі». Законопроект буде подано на розгляд парламенту, як тільки комітет завершить свою роботу. «Комітет повинен провести її дуже професійно, фахово, щоб більшість дискусій ми змогли зняти ще на рівні комітету, щоб у сесійній залі змогли визначатись і проголосувати фактично по ключових питаннях», — сказав А. Парубій і додав, що по декількох питаннях, зокрема, і з рекомендацій Венеційської комісії, в залі буде дискусія і «доведеться ухвалювати остаточне кінцеве рішення про саму філософію і саму структуру Антикорупційного суду».
Голова Верховної Ради вважає, що до травня парламент повинен ухвалити закон про Антикорупційний суд. «Це було, є і буде однією з найголовніших прерогатив для роботи Верховної Ради України. Бо цим законом ми фактично завершуємо нашу антикорупційну реформу, створивши і НАБУ, і САП, створивши відкриті доступи до різних фондів і різних ресурсів, запровадивши е-декларування. Тепер наше ключове завдання, щоб незалежні антикорупційні органи могли обстоювати свої справи в Антикорупційному суді, до якого буде довіра і суспільства, і наших міжнародних партнерів. І тому, звичайно, це одне з найголовніших питань на найближчий період для Верховної Ради України і для мене», — підкреслив А. Парубій.

Будувати сучасну армію

Голова Верховної Ради України також висловив сподівання, що у квітні парламент зможе вийти на голосування у першому читанні проекту закону про національну безпеку і оборону.
А. Парубій нагадав про пріоритетність цього документа і наголосив, що «закон про національну безпеку і оборону — надважливий, масштабний документ, який готувався роками». Майбутній закон має дві важливі функції: реформа сектору безпеки і оборони України та приведення її у відповідність до Європейських стандартів, і передусім до стандартів НАТО. У цьому контексті А. Парубій сказав: «Мені запам’яталися слова одного аналітика-генерала, який кілька років працював експертом в Україні. Він казав: маленька радянська армія ніколи не переможе велику радянську армію. Для того, щоб Україна могла перемагати, треба перестати будувати радянську армію. Треба будувати сучасну армію, за зразками НАТО, яка здатна швидко і ефективно реагувати на будь-які виклики».
Сам глава парламенту також наголосив: «Без реформи — ми увесь час будемо вразливими перед Росією, вразливими перед можливою повномасштабною атакою Російської Федерації. Має бути змінена сама логіка і система взаємовідносин, підготовки, дій армії і всього сектору безпеки. Цей закон спрямований на реформу сектору безпеки, але він також вкрай важливий для адаптації українського сектору безпеки до стандартів НАТО».
А. Парубій зауважив, що «без цього закону ми фактично зупиняємо свій шлях до НАТО і не можемо робити наступні кроки, тому вкрай важливо чути думки наших партнерів». Він повідомив, що представники ЄС і НАТО подали до парламентського комітету свої правки і зауваження до законопроекту. «Робоча група, яка створена у профільному комітеті, вже напрацювала низку поправок, які мають бути прийняті в першому читанні, аби потім вони були в «тілі закону», — зазначив А. Парубій і висловив сподівання, що дискусії в комітеті триватимуть «не довго».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ФАКТ

За минулий пленарний тиждень парламент ухвалив 25 результативних рішень (12 законів у цілому, шість — у першому читанні, шість постанов і один законопроект відправлено на повторне перше читання), а за позаминулий пленарний тиждень — 22 рішення (сім законів у цілому, 10 постанов і п’ять законопроектів у першому читанні).