У Рахунковій палаті відбулося перше спільне засідання Рахункової палати та Комітету з питань бюджету Верховної Ради України, на якому було обговорено проект Звіту Рахункової палати за 2017 рік.

Андрій Павелко, Валерій Пацкан.

Відповідно до Закону України «Про Рахункову палату», інституція щороку до 1 травня готує та подає Верховній Раді України Звіт про свою діяльність за попередній рік, який містить основні результати діяльності Рахункової палати, приклади системних порушень, виявлених у ході здійснення контрольно-аналітичних та експертних заходів.
Так, за 2017 рік Рахунковою палатою перевірено 635 об’єктів, підготовлено та затверджено 95 звітів. Виявлено порушень та недоліків на суму майже 23 млрд грн.
Обсяг перевірених державних коштів — майже 504 млрд грн. Кожен аудитор у середньому перевірив майже 1,8 млрд грн державних коштів. Одним аудитором було виявлено порушень та недоліків на суму 82,3 млн грн.
Пропозиції Рахункової палати враховано:
Верховною Радою України у 9 законах та 8 законопроектах;
Кабінетом Міністрів України у 17 постановах та 13 розпорядженнях.
Передано до:
Генеральної прокуратури України 20 матеріалів;
Національної поліції України та її територіальних органів 14 матеріалів;
Служби безпеки України 4 матеріали.

Наголошуючи на актуальності презентації та обговоренні проекту Звіту за 2017 рік з народними депутатами профільного комітету, очільник Рахункової палати Валерій Пацкан зазначив, що з перших кроків своєї діяльності на посаді Голови Рахункової палати ініціюватиме кардинально нові підходи до співпраці як з Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, так і з іншими органами державної влади та громадськістю, визначатиме принципові зміни щодо реформування Рахункової палати з метою підвищення її ролі в державі, суспільстві та серед міжнародної спільноти.
— Саме участь народних депутатів на стадії обговорення проекту Звіту Рахункової палати за 2017 рік є тією новацією, яка дає можливість парламентаріям отримати належний обсяг інформації щодо стану виконання своїх повноважень Рахунковою палатою, поставити практичні запитання, надати фахові рекомендації, — зазначив Голова Рахункової палати.
— Разом з тим, — підкреслив Валерій Пацкан, — взаємодія Рахункової палати з народними депутатами має бути вільною від незаконного впливу, тиску або втручання у її роботу. Наша діяльність, сказав він, буде спрямована на конструктивну співпрацю, на забезпечення народних депутатів інформацією про реальний стан виконання повноважень, покладених на Рахункову палату Конституцією України, через провадження заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту).
— Ми готові до ваших зауважень і пропозицій, — зазначив він. — Приємно, що вже є ціла низка рекомендацій Бюджетного комітету до річного Звіту. Окрім цього, опрацьовуються зміни до Закону України «Про Рахункову палату». Будемо вдячні, якщо ви їх підтримаєте.
Голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Андрій Павелко висловив сподівання, що з обранням нового складу Палати у співпраці інституцій починається нова історія.
— Ми вас підтримаємо у всіх питаннях, — сказав він. — У нас є взаєморозуміння та спільне завдання вибудувати нову схему взаємовідносин, яка усім дасть сигнал про те, що у Рахункової палати за новим законом зовсім інші повноваження та статус.
Члени комітету висловили свої зауваження та пропозиції до проекту Звіту.
— Визначення зазначених пріоритетів роботи Рахункової палати, розробка концепції її розвитку, нові ініціативи сьогодні на часі, — підсумував Валерій Пацкан. — Тому зусилля новообраних членів Рахункової палати будуть зосереджені на активній діяльності з реалізації визначених законодавством повноважень, заради зміцнення фінансово-бюджетного правопорядку та благополуччя всіх громадян України.

Управління інформаційної політики Рахункової палати.
Фото надано Управлінням  інформаційної політики Рахункової палати.