Нещодавно у нафтогазовидобувних управліннях (НГВУ) «Надвірнанафтогаз», НГВУ «Бориславнафтогаз» відбулися перші відкриті громадські слухання звітів з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності з видобування корисних копалин. З кінця 2017 року згідно із законодавством таку процедуру необхідно проводити для продовження строку дії спецдозволів на користування надрами.

Громадське обговорення звіту оцінки впливу на довкілля від планованого видобутку корисних копалин НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укр-нафта» в межах Пасічнянського нафтогазоконденсатного родовища у Надвірній (Івано-Франківська область). Родовище розташоване на території п’яти сільських та селищних рад, тому на цих слуханнях були присутні представники громад усіх цих населених пунктів — майже 100 осіб.

Небайдужі мешканці населених пунктів, на території яких розташовані Довбушансько-Бистрицьке, Луквинське, Пасічнянське та Орів-Уличнянське родовища, активно долучалися до обговорення. Окрім екологічних, порушили чимало соціально-економічних питань. Зокрема, відзначали участь НГВУ «Надвірнанафтогаз» у ліквідації стихійних сміттєзвалищ, у ремонті, підсипці та розчищенні від снігу доріг.
З цього року «нафтові» села напряму зацікавлені у нарощуванні видобутку. За січень до громад уже надійшли рентні платежі. Наприклад, до бюджету сільської ради с. Зелена у Надвірнянському районі «Укр-нафта» відрахувала 54 тис. грн ренти. Загалом за умови безперебійної роботи Довбушансько-Бистрицього родовища бюджет Зеленської сільської ради поповниться за рахунок рентних платежів орієнтовно на 650 тис. грн на рік, а у разі створення об’єднаної територіальної громади — на більш як 1,9 млн грн. Місцеві мешканці стурбовані ризиком зупинки родовищ, бо для гірських сіл Прикарпаття партнерство з «Укрнафтою» є вкрай важливим. Отже, представники громад погодили звіти з оцінки впливу на довкілля та сподіваються на якнайшвидше продовження строку дії спецдозволів, що збереже робочі місця та сприятиме розвитку громад за рахунок постійного надходження рентних платежів.
Занепокоєння місцевих громад Прикарпаття долею нафтогазовидобувних управлінь ПАТ «Укрнафта» перейшло у сесійні зали районних, селищних та сільських рад області, на чиїх територіях видобуваються вуглеводні і чиї мешканці працюють у товаристві.
Зокрема, вже відбулися сесії Надвірнянської, Косівської районних рад, Дзвиняцької об’єднаної територіальної громади, до складу якої, крім Дзвиняча, входять села Космач, Міжгір’я та Росільна, Солотвинської селищної, Пнівської та Стримбівської сільських рад. Взагалі донині у Надвірнянському, Богородчанському, Косівському районах і на території Яремчанської міської ради проведено 17 сесій, на яких депутати обговорили проблемне питання нафтовиків. У роботі сесій взяли участь директор бізнес-підрозділу (Захід) ПАТ «Укрнафта» Олег Мальчик, представники публічного акціонерного товариства «Укрнафта» в Івано-Франківській області Роман Струтинський і Володимир Чуприна, котрі предметно і доступно виклали депутатам ситуацію, що склалася на сьогодні навколо «Укрнафти» з боку центральної виконавчої влади. З таким же порядком денним відбуваються сесії в населених пунктах Долинського нафтопромислового району.
На всіх сесіях, що відбулися, обранці народу висловили стурбованість через незаконні дії Державної служби геології та надр України щодо відмови продовжити термін дії спецдозволів ПАТ «Укрнафта» на подальше користування нафтогазоносними надрами. Депутати одноголосно підтримали нафтовиків і ухвалили звернення до керівництва держави і Національного антикорупційного бюро України, в яких вимагають вжити рішучих заходів для припинення протиправних дій Держгеонадр щодо потужної нафтової компанії України.
Зволікання з продовженням терміну дії ліцензій на видобуток нафти і газу завдають збитків і Українській державі, і її громадянам. Адже люди працездатного віку залишаються без роботи, бюджети — фінансових наповнень, а держава в цілому втрачає енергетичну незалежність.
Нагадаємо, за попередніми оцінками, 2018 року «Укрнафта» загалом сплатить приблизно 5,5 млрд грн ренти, а отже, до бюджетів областей, районів та громад мають надійти майже 270 млн грн доходів від рентних платежів. Однак такий оптимістичний сценарій буде можливим лише за умови збереження ліцензій на видобуток. 2018-го необхідно поновити 27 спецдозволів, на які припадає 50% добового видобутку нафти компанії. Якщо цього не вдасться зробити вчасно, то постраждає не лише «Укрнафта», втрати рахуватиме й держава, як це було минулого року. В компанії оцінюють, що до бюджетів усіх рівнів може не дійти 3—4,5 мільярда грн податкових надходжень. Відповідно, свою частку недоотримають й місцеві скарбниці, а деякі області залишаться без фінансових надходжень від «Укрнафти» взагалі.

Вл. інф.
Фото надано ПАТ «Укрнафта».