Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров (на знімку) зустрівся з інтернами програми стажування в апараті Верховної Ради України.

Під час розмови її учасники зосередилися на темі окупації Криму, обговорили ситуацію на півострові, її політичну, економічну та соціальну складові. Голова Меджлісу кримськотатарського народу окреслив свою позицію стосовно подій, що відбулися в Криму за останні чотири роки. Політик наголосив, що за цей період російська влада встановила тотальний контроль у всіх сферах життєдіяльності населення. Окупаційна влада поширює страх серед населення, використовуючи силові та насильницькі методи, перетворивши півострів на військовий центр Росії на південному напрямку. Соціальна незахищеність, порушення прав людини, низька економічна активність, репресії проти мирних людей є наслідками російської політики в Криму. «Наодинці перемогти ворога ми не спроможні, — зазначив Рефат Чубаров, — необхідна сила, якої в нас немає, а наші західні партнери її не демонструють».
Інтернів цікавила думка лідера Меджлісу кримських татар стосовно майбутнього Криму. «У тому, що півострів повернеться, у мене немає жодних сумнівів, але, на жаль, нині ми не можемо про це говорити», — наголосив Рефат Чубаров. Він зауважив, що в нормативно-правовому полі Крим має бути застрахований від подій, що відбулись 2014 року. А Кримська автономія має бути повністю переформатована.
Під час лекції Рефат Чубаров також висловив своє бачення ситуації на півострові у розрізі україно-російських відносин, внутрішніх процесів на окупованій території та поділився власним досвідом політичної та громадської діяльності.
На завершення зустрічі, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради, голова Меджлісу кримськотатарського народу ще раз наголосив на нелегітимності виборів російського президента на території окупованого Криму, закликав цивілізований світ висловити свій протест та підтримати позбавлених прав вільного вибору жителів півострова.

Фото з сайту rada.gov.ua