Фотовиставку до 100-річчя Сірожупанної дивізії, одного з перших військових підрозділів незалежної України, відкрито у Володимир-Волинському історичному музеї.

На знімку: гетьман Павло Скоропадський обходить стрій Сірожупанної дивізії (1918 р.).

Фото з фотовиставки.

У березні 1918 року в місті відбулося її формування. Ядро становили полоненні українського походження російської армії з австрійських таборів Фрайштадт і Йозефштадт. Дивізія дістала назву 1-ша стрілецько-козацька, а Сірожупанна — через колір одностроїв вояків. До її складу входили чотири піші полки, гарматний дивізіон, кінна та інженерна сотні. 1918-го її чисельність налічувала до шести тисяч козаків.
Згодом дивізія брала участь у антибільшовицькій боротьбі, воювала проти радянських військ, які наступали на Україну з боку кордону з Білоруссю.
І хоча дивізія проіснувала недовго, її діяльність — яскравий приклад боротьби українців на початку ХХ століття за свою незалежну державу.
На виставці відображено бойовий шлях цього підрозділу та його командирів. Відвідувачі мають також змогу переглянути коротку кінохроніку про ті буремні часи, які ми тепер називаємо Українською революцією.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.