До активу Ради можемо зарахувати підтриманий порядок денний, закон про ви-правлення помилок у Кримінальному процесуальному кодексі, Кодекс із процедури банкрутства, кілька екологічних та містобудівних законопроектів і розв’язків найнагальніших проблем.

Два політичні питання зворохобили український парламент. Це справа Надії Савченко та ставлення до незаконних виборів президента Росії у Криму. Провокаційні заяви Савченко про «бажання людей знищити парламент» розбурхали нездорові пристрасті в суспільстві, а найкраще гасити пожежу в умах своєю плідною роботою. Ситуація довкола Криму нагадала всім нам, що в Україні триває війна та окупація, тож добавляти до зовнішніх загроз внутрішні виклики — річ не надто розумна. Миттєво ухвалений Радою закон про заборону носіння зброї в парламенті загалом правильний.
Стосовно постанови про незаконність виборів в окупованому Криму Рада в чергове продемонструвала зрілість. Можна вправлятися в найжорсткіших висловлюваннях і ухвалювати радикальні рішення з повним невизнанням обрання Путіна. І з морального погляду це буде правильно. От тільки в світі вибудовується єдина міжнародна антипутінська коаліція, і саме нам важливо, щоб її фронт був єдиним і цілісним. Ми готові на більше вже сьогодні, а партнери під впливом справи про отруєння екс-розвідника Скрипаля в Англії також дозрівають до жорсткіших оцінок. Тому мусимо стримувати надмірний запал, щоб не зруйнувати єдність фронту цивілізованих держав.
Зараз Рада пішла на тижневу перерву в пленарних засіданнях, тож маємо кілька днів, щоб спокійніше оцінити ситуацію у країні, зокрема й відображення її в одному з соціологічних досліджень, яке не тільки розбурхало пристрасті, а й викликало низку питань про використання соціології в політиці. Адже були представлені результати, які явно не вписуються в реальну політичну картину. Мова навіть не про аномально низькі позиції владних партій і лідерів, а про дуже підозрілі скачки декого з опозиціонерів у непритаманних для цього регіонах.
Справа ж Савченко перейшла з брутального авантюрно-політиканського русла в чисто правове. Дано згоду Ради на зняття недоторканності, затримання і арешт. І раптом стало зрозуміло, що ні-
хто, окрім жменьки люмпенізованих осіб, не прийшов захищати колишню героїню людських мрій. Політичну підтримку їй демонструють у країні-агресорці, так званих сепаратистських республіках, а ще вітчизняні партії з протилежної частини політичного спектра. На цьому остаточно закінчилась роль Надії Савченко як політичної персони, увагу до неї можуть роздмухувати хіба журналісти окремих ЗМІ завдяки дрібним чуткам і скандалам. Тепер у політичній площині це вже справа про професіоналізм ГПУ та СБУ — чи зможуть вони передати в суд бездоганно підготовану кримінальну, а не політичну справу. Ще знаковіший зовнішньополітичний підтекст, адже людина, нагороджена найвищою відзнакою держави, послідовно обстоює принципи й вимоги російської влади. Так само важливо, що самостійно вчинити весь об’єм злочинних дій, включно з тими, що планувалися поза стінами парламенту, дана група змовників не змогла б, хіба у випадку присутності в Україні потужних російських диверсійно-терористичних груп.
А поза тим у світі відбулося чимало подій, важливих для України. Під час візиту до Катару Президент узгодив можливість поставок скрапленого газу, що стане ще одним кроком для енергетичної незалежності. Західні лідери майже одностайно реагують на нові злочини путінського режиму, серед них незаконне голосування в Криму та реальна хімічна атака на Британських островах. До безпрецедентної висилки російських дипломатів приєдналася і Україна, хоча в нас уже й так дипломатична присутність на найнижчому рівні. Міністри закордонних справ ЄС із тривогою оцінили внутрішньополітичну ситуацію в Україні та домовилися коригувати свої заяви й оцінки так, щоб не дати поживи нашим популістам. Ангела Меркель в Бундестазі оголосила, що мир і територіальна цілісність в Україні будуть завданням її уряду на наступні роки. А ще в США важливу посаду радника з питань національної безпеки зайняв визнаний «яструб» Джон Болтон, відомий своєю жорсткою позицією проти Росії. А з явних негативів можемо хіба виділити уже неприхований дрейф угорської влади в фарватері російської політики.
Кілька конкретних кроків для остаточного розриву з Росією та наближення до Європи минулого тижня зробив і уряд. Нарешті було скасовано програму економічної співпраці з Росією. Адже повинне бути розуміння, що в Москві не сприймають слова «економіка», для них це лише ще один інструмент політичного тиску на партнерів і засіб ведення агресивної політики. В європейському напрямі новим містком на захід можуть стати домовленості з лоукостером Ryanair. Безвіз повинен отримати додаткове логістичне наповнення.

Тарас ЧОРНОВІЛ,
політолог і незалежний експерт.