19 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про Національне бюро фінансової безпеки України» (реєстр. № 8157). Цей новий правоохоронний орган має замінити податкову поліцію і стати принципово новою структурою, більше аналітичною, аніж каральною. Однак законопроект уже викликав бурхливу дискусію та навіть страхи серед бізнес-спільноти.


Анонсував законопроект про Національне бюро фінансової безпеки Президент України Петро Порошенко на зустрічі з представниками ділової спільноти 1 грудня, пообіцявши покласти край перевіркам бізнесу з «маски-шоу» і натомість створити нову сучасну аналітичну структуру. На створення НБФБ вже виділено грант ЄС.


Ліквідація податкової поліції було одним із пунктом коаліційної угоди, — зауважила на прес-конференції співавтор законопроекту — голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. За її словами, новий єдиний орган для боротьби з економічними злочинами контролюватиме як надходження до держбюджету, так і розподіл бюджетних коштів. А через ухвалення низки змін до ККУ і КПУ до підслідності новостворюваного органу входитимуть всі економічні злочини — ухилення від сплати податків, відмивання доходів, контрабанда, зловживання з ПДВ тощо, чим нині займаються різні підрозділи — ДФС, Нацполіції та СБУ. Відтак створення єдиного інформаційно-аналітичного центру спричинить і скорочення витрат на розслідування злочинів у сфері публічних фінансів.


«Новий орган має перетворитися із силового та карального на аналітичний, зосереджений на аналітичних методах боротьби з економічними злочинами, — наголосила Ніна Южаніна. — Жодна держава в світі не може забезпечити надходження до бюджету без порушень і наявності правоохоронного органу, який бореться з такими злочинами. Ми хочемо запровадити в новому органі використання програмних продуктів кримінального аналізу, якими зараз користуються у Європі, але їх використовувати в одній точці, де стікається інформація з усіх державних органів, дані з усіх державних інформаційних систем та баз». При цьому Н. Южаніна зауважила, що після становлення нової структури Державна фіскальна служба має перетворитися з карального правоохоронного органу на сервісний орган, який працює з платником податків, діяльність якого повинна бути спрямована на те, щоби платник сам сплатив кошти до бюджету.


«Новий орган має бути справді незалежним від влади і не підпадати під політичний вплив, — наголосила віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз. — Мають бути гарантії для бізнесу, захист від зайвих перевірок, тиску на бізнес».


Представники ділових кіл також наголошують: бізнес не проти платити податки, особливо в період війни, але податки мають бути зрозумілими і однаковими для всіх. А в разі виявлення порушень, повинен бути новий підхід — заплати податки і працюй далі.


Ніна Южаніна стверджує, що в законопроекті передбачено гарантії для бізнесу. «Новий орган буде відокремленим органом публічного права з територіальними підрозділами, з чітко виписаними правами і повноваженнями, він не входитиме до вертикалі виконавчої влади, буде підпорядкований Верховній Раді та Президенту, як і НАБУ», — наголосила голова комітету.