Дводенний навчальний тур «Кращі практики: досвід громад, які об’єдналися» для сільських голів, представників райради та РДА Вільшанського району Кіровоградської області та журналістів центрального регіону України пройшов у Дніпропетровській області в рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Про проблеми громад —
на демонстраційній фермі одного з провідних платників податків
покровської громади СП «Молочарське».

Учасники туру відвідали Покровську та Царичанську об’єднані територіальні громади.
За словами регіонального менеджера програми USAID DOBRE Андрія Нагорного, програма допомагає представникам ще не об’єднаних територій отримати з перших рук корисну інформацію, побачити роботу успішних ОТГ.
«Ми хочемо дати представникам місцевого самоврядування максимум інформації та допомогти громадам прийняти правильне рішення, об’єднатися і далі йти шляхом розвитку своєї території», — підкреслює Андрій Нагорний.
Учасники навчального туру ознайомилися з практичними аспектами функціонування Покровської та Царичанської громад, побачили, як життя в громадах завдяки децентралізації змінюється на краще.
Покровська громада працює в новому статусі трохи більше року та вже отримала вдвічі більший бюджет, що дає змогу їй використовувати кошти на ремонт освітніх закладів, будівництво доріг, освітлення вулиць. Відкрилися нові можливості отримувати додаткові кошти не лише від держави, а й в рамках програм міжнародної допомоги. Зокрема, за сприяння програми DOBRE Покровська ОТГ підготувала стратегічний план розвитку, виграла три міні-проекти на встановлення вуличного освітлення центральної площі, будівництво ролердрому та створення мобільного офісу.
На переконання голови Покровської ОТГ Світлани Спажевої, реформа місцевого самоврядування — перша в Україні, яка має позитивний результат.
«Ще вчора ми обговорювали важливість стратегічного планування, а сьогодні маємо можливість знайти потенційних інвесторів, будуємо свої шляхи економічного розвитку. На території громади діють молочні кооперативи. Створюємо кооператив бджолярів.
Рушійною силою громади стали жителі, які побачили результат, повірили в величезний потенціал громади, відчули відповідальність за її розвиток і активно переймаються її проблемами», — впевнена С. Спажева.
Системно підходять до розвитку місцевого самоврядування в Царичанській ОТГ. Місцеві посадовці з прогресивними поглядами на врядування запроваджують проектно-орієнтоване управління та новітні технології, зокрема — в закладах освіти.
«У планах соціально-економічного розвитку ОТГ на 2018 рік передбачена реалізація 50 проектів. Для їх втілення залучатимемо кошти бюджетів різних рівнів та міжнародних програм», — повідомила гостям секретар ОТГ Євгенія Велегура.
Представники Вільшанського району Кіровоградської області налагодили контакти з представниками ОТГ Дніпропетровської області та планують використати їхній досвід управління та економічного розвитку.

Оксана ЯКУНІНА, Петро МЕЛЬНИК.
Фото Петра МЕЛЬНИКА.

Дніпро — Покровське — Царичанка — Кропивницький.

 

ДОВІДКОВО

Програма USAID DOBRE діє в Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Херсонській областях.

 

З ПЕРШИХ УСТ

«У колег є чому повчитися. Головне — має бути команда, яка професійно виконує свою роботу і йде вперед. В ОТГ не бояться відповідальності за прийняті рішення. Звичайні справи там робляться по-новому, виграються гранти, громада є учасником різних проектів. Тож і ми повинні визначити для себе цілі, які закладемо в стратегію розвитку Вільшанської громади. Ми наочно переконались — коли об’єднаємось, тільки виграємо».

Олександр МИХАЙЛОВ, 
заступник голови Вільшанської райради.