Унікальна для наших реалій подія: на Херсонщині бізнес простягнув руку допомоги державі у розвитку великого спорту. Тут першими в Україні започаткували проект будівництва легкоатлетичної бази повністю за кошти приватного інвестора. Яку, тим не менш, використовуватимуть за національною цільовою програмою. Меморандум про це вже підписали міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, генеральний секретар Федерації легкої атлетики України Михайло Медвідь, голова правління Херсонського механічного заводу Андрій Путілов, директор дитячого центру «Прибережний» у чорноморському селищі Лазурному Ігор Панфьоров. Саме ця оздоровниця у недалекому майбутньому і може стати справжньою Меккою для вітчизняних легкоатлетів.

3D-проект нової бази для легкоатлетів у Лазурному.

Підписання меморандуму: (зліва направо)
Ігор Панфьоров, Андрій Гордєєв, Андрій Путілов, Ігор Жданов та Михайло Медвідь.

 

«Підказка» з Нідерландів

— Ще 2014—2015 років, коли працював головою Херсонської облдержадміністрації, колеги з інших регіонів просили прийняти своїх спортсменів на тренувальні збори чи реабілітацію. Ми й не проти були, але ж із відповідною інфраструктурою у Таврії скрутно. Тому доводилося із прикрістю відмовляти у запрошеннях. Далі справи кращими не стали: адже у держави досі обмаль коштів, щоб вкладати їх у нові бази чи великі спортивні комплекси, а потім їх належно утримувати. «Підказку» знайшов у Нідерландах — там до дрібниць відпрацювали «технологію» співробітництва приватних інвесторів та держави у розвитку великого спорту, — говорить Андрій Путілов. — За європейським прикладом розробили проект створення легкоатлетичного комплексу на базі вже наявного дитячого центру «Прибережний» у курортному селищі Лазурному. Меморандум про це передбачає чіткий розподіл обов’язків: держава в особі Міністерства молоді та спорту України розробляє програму підготовки та реабілітації спортсменів і контролює витрачання бюджетних грошей на виконання цього соціального замовлення. Федерація легкої атлетики веде моніторинг відповідності спортивних об’єктів та житла міжнародним стандартам і забезпечує їх сертифікацію. Херсонський механічний завод бере на себе все фінансування проекту як приватний інвестор без жодних «вливань» з державної скарбниці. А «Прибережний» надає майданчик для будівництва.

Перший, але не останній

Власне кажучи, будівництво вже розпочалося. У дитячому центрі «Прибережний» ще минулого року звели мультиспортивний майданчик із штучним покриттям, а також чотири татамі для занять різними видами єдиноборств. Але це лише перший крок. До кінця 2018-го тут з’являться бігові доріжки для різних дистанцій, майданчики для стрибків, волейбольні та баскетбольні поля. Та окрасою бази буде, безперечно, футбольне поле, вкрите найсучаснішою штучною травою, сертифікованою Федерацією футболу. Це покриття залишається сухим навіть у дощ — надлишок вологи одразу відводиться у ґрунт. «Суперполе» збираються відкрити вже на початку червня нинішнього року. А загалом тільки початковий етап будівництва спортивної інфраструктури обійдеться у двадцять мільйонів гривень. Причому це будуть кредитні кошти інвестора. На реалізацію інших етапів — будівництво й реконструкцію житлової та інженерної інфраструктури — планують також залучити інвестиції з США та Західної Європи.
Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов сподівається, що такий проект перший, але далеко не останній. «Стан спортивної інфраструктури в Україні є критичним. Впродовж десятиліть нею займалися «точково». Тобто вводили в експлуатацію десятки об’єктів з нагоди турнірів високого рівня, а руйнувалися сотні й тисячі. І за державні гроші ситуацію швидко не виправити. На відновлення стадіонів, тренувальних баз, басейнів тощо з держбюджету виділяють шістсот мільйонів гривень на рік у масштабах країни, а потрібні мільярди. Тому залучення приватних інвесторів дасть змогу значно швидше створити спортсменам максимально комфортне середовище для тренувань і відновлення після виснажливих змагань», — наголосив Ігор Жданов.

Тисняви не буде

Прості херсонці починання земляків також підтримують з дуже простих міркувань: більше спортивних комплексів, хороших і різних, — міцніше здоров’я нації. Єдине, чого побоюються батьки, так це того, що спортсмени витіснять з дитячого центру школярів. Адже щоліта у «Прибережному» відпочивають декілька тисяч школярів — у тому числі приїжджі з Чорнобильської зони, діти з обмеженими можливостями. А оздоровниць, які можуть зрівнятися із «Прибережним» за рівнем комфорту і пропускною спроможністю, на Чорноморському узбережжі краю — одиниці. Та генеральний секретар Федерації легкої атлетики України Михайло Медвідь запевнив, що ці побоювання марні.
— Тренувальні бази для легкоатлетів затребувані переважно у міжсезоння — з березня по травень і в вересні—листопаді. Тоді як діти відпочивають тут лише під час літніх канікул. Отже, тисняви не буде. А на додачу оздоровниця ще й працюватиме довше — збереже робочі місця, дасть більше відрахувань до бюджету, — справедливо зауважив Михайло Медвідь.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото Олександра КОРНЯКОВА.

 

ФАКТ

На Херсонщині триває також розбудова бази для водних видів спорту біля міста Олешки. Хоча в неї вкладають тільки бюджетні кошти.