У Ніжинському педагогічному університеті імені М. Гоголя створять музейну кімнату, присвячену видатному земляку — мореплавцю Юрію Лисянському.

Як розповів директор музею рідкісної книги університету, священик Всіхсвятської церкви, відомий історик Олександр Морозов (на знімку), нині триває ремонт музейної кімнати. Разом із цим вона поступово наповнюється експонатами — так, депутат обласної ради Сергій Охонько подарував художнє панно «Карта світу», в основу якого покладено реальну карту світу, яку було видано у Франції наприкінці XVII століття. А голова Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників Сергій Шабовта передав два примірники цікавого видання, присвяченого мореплавцю Ю. Лисянському, та пообіцяв допомогу у виготовленні моделі-реконструкції шлюпа «Нева», яким командував мореплавець під час навколосвітньої подорожі.
«Чому музейна експозиція Лисянського буде саме тут? Тому, що поруч розташована церква Івана Богослова, у якій був священиком батько мореплавця і де Юрія хрестили у квітні 1773 року, а також сквер з пам’ятником мореплавцю. А ще тому, що у бібліотеці університету зберігаються унікальні книги та атласи з мапами географічних відкриттів, подаровані в Ніжин особисто Лисянським у 1824—1827 роках», — пояснив Олександр Морозов.

Фото надано Олександром Морозовим.