зокрема, щодо зміцнення демократії, прав і свобод громадян
У Верховній Раді України відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО. Участь у ньому взяли народні депутати, представники уряду, міністерств, відомств та делегація ПА НАТО. Засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО триватиме два дні. В рамках заходу відбудеться низка круглих столів, під час яких будуть зокрема обговорені питання політичної та економічної ситуації в Україні, відносини нашої країни з сусідами, перспективи їх стабілізації і підписання Угоди про асоціацію з ЄС. А також оцінка виконання Річної національної програми Україна—
НАТО на 2013 рік.
Відкриваючи засідання, заступник Голови Верховної Ради назвав позитивним той факт, що Міжпарламентська рада Україна—НАТО поновила свою роботу після перерви. Адже попереднє засідання відбулося ще в липні 2012 року. Р. Кошулинський відзначив особливість і значущість проведення нинішнього форуму, зважаючи на те, що «він відбувається в дуже відповідальний момент історії України, до якої нині прикуті погляди практично усієї світової спільноти». За його словами, саме поточна політична ситуація в Україні диктує пріоритети порядку денного. Але, крім того, зауважив він, ми проговоримо ті аспекти взаємин, які склалися в рамках співробітництва України з НАТО.
Заступник глави парламенту нагадав, що базовим інституційно-нормативним інструментом уже шостий рік поспіль залишається Національна програма співробітництва Україна—НАТО. «Левова частка цієї програми не військова, а цивільна програма. У своїх засадах вона передбачає такі внутрішні завдання для України як зміцнення демократичних інститутів, захист прав і свобод людини, свободи слова, боротьба з корупцією. Що є вкрай загострені питання нині в Україні», — сказав він.
Водночас голова Парламентської асамблеї НАТО Х’ю Бейлі відзначив, що Україна обрала європейську модель розвитку. Що, за його словами, з одного боку, означає вибір свободи зібрань, свободи слова, демократії, чесних виборів, рівних прав і можливостей. З другого — неприйняття корупції, вибіркового правосуддя тощо.
Х’ю Бейлі також підкреслив, що ПА НАТО підтримує будь-який діалог між політичними силами, бо його відсутність «призводить до конфронтації і ворожнечі». Висловлюючи стурбованість політичною ситуацією в Україні, він закликав усі сторони конфлікту відновити мирне обговорення майбутнього країни. З огляду на це глава Парламентської асамблеї НАТО зазначив, що найближчим часом планує зустрітися з представниками парламентських фракцій, уряду, послами країн-членів НАТО, громадськістю та ЗМІ.
У свою чергу заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник (фракція Партії регіонів) зауважив, що Україна цінує співпрацю з НАТО у всіх напрямах, зокрема,  щодо зміцнення демократії, прав і свобод громадян. Водночас він наголосив, що співпраця має будуватися на європейських принципах без застосування подвійних стандартів в оцінках та підходах.
Щодо причин політичної кризи, то вона, на думку В. Олійника, виникла через те, що впродовж 22 років незалежності в країні не було проведено жодної реформи, крім грошової.
Вирішити ж ситуацію, на думку депутата, можна лише шляхом припинення будь-яких спроб розв’язати конфлікт насильницьким шляхом. Він наголосив також, що вихід із ситуації не має простого рішення. «Перевибори дадуть лише зміну обличчя. Сім разів переобирали владу і стільки ж були не задоволені своїм вибором. Отже, щось є таке, що закладає механізм безвідповідальності депутатів, у цілому парламенту перед своїми виборцями. Тому без хорошої конституційної реформи нам не обійтися», — вважає В. Олійник.
Він нагадав, що Конституційна асамблея, яка працює на чолі з першим Президентом Леонідом Кравчуком, підготувала два варіанти конституційних змін. Один передбачає парламентсько-президентську форму правління, другий — президентсько-парламентську.
«Усі говорять, посилаючись на ст. 5 Конституції, що основним джерелом влади є український народ. Але далі ця ж стаття наголошує, що право визначати і змінювати конституційний лад у країні належить виключно народові і не може бути узурповано державою, її органами, посадовими особами. Частиною конституційного ладу і є форма устрою держави. Напевно, треба запитати в громадян — за яку саме форму правління вони виступають», — сказав він. Водночас В. Олійник зауважив: щоб уникнути маніпуляцій, влада готова переглянути закони про референдум та про ЦВК. Крім того, наголосив він, перевибори мають відбутися за новими правилами. І закон про вибори так само має відповідати Конституції. Разом з тим  він застеріг: «Якщо ми змінимо Конституцію у неконституційний спосіб, то «танцюватимемо гопака на граблях».
Політик переконаний: порушені нині питання — це спільне завдання для влади, опозиції та українського суспільства. Тільки спільна робота дасть позитивний результат.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Голова Парламентської асамблеї НАТО Х’ю Бейлі, заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський,  голова Комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря (зліва направо).