У міській раді Тернополя повідомили — запроваджуватимуть європейський тип розвитку громадського транспорту. А саме — у 2018-му планують повністю перейти на великі автобуси.
На черговій сесії місцевої ради з ініціативи міського голови Сергія Надала ухвалили рішення, яке дає змогу КП «Тернопільелектротранс» укласти договір лізингу щодо закупівлі великих низькопідлогових або напівнизькопідлогових автобусів, які розраховані на 80—100 місць. Більше того, муніципалітет вже на кінцевому етапі підписання угоди про лізинг. Тобто, транспорт придбають на умовах, які дозволять відтермінувати платежі та зробити їх менш обтяжливими для бюджету.
У міській раді запевняють — перехід від старих маршруток до великих автобусів у Тернополі повністю зреалізують у 2018 році. Перші великі автобуси на газу можуть виїхати на вулиці обласного центру вже цієї весни. За словами міського голови Сергія Надала, в місті курсуватимуть 110 — 120 одиниць транспорту. «Вони відповідатимуть всім нормам комфорту, а також працюватимуть на газу. Це, по-перше, здешевить їхню експлуатацію. По-друге, значно покращить екологічну ситуацію в місті завдяки зменшенню викидів», — зазначив Сергій Надал. Також міський голова зазначив, що в Тернополі продовжать розвивати комунальний електричний транспорт.
До слова, в місті діє безконтактний механізм оплати за проїзд у всьому громадському транспорті за допомогою банківських карток VISA, MasterCard та інших платіжних систем, зокрема і NFC-пристроями. «Ця технологія вже давно працює в Європі, нарешті вона прийшла в Україну. І я пишаюся, що першим, де вона випробовується, став мій рідний Тернопіль. Ми безповоротно йдемо європейським шляхом розвитку громадського транспорту», — підкреслив міський голова.
І найголовніше. Керувати всім міським транспортом у Тернополі буде єдина комунальна транспортна компанія, а не приватні перевізники.
«Єдина муніципальна транспортна компанія — це можливість повного контролю за тим, як відбувається процес перевезення і його вартість. Не буде жодного шантажу приватних перевізників щодо підняття цін, оплати за проїзд пільговиками. Всі пільговики їздитимуть за встановленими українським законодавством пільговим проїздом. Автобуси чітко курсуватимуть за графіком, а не з’їжджатимуть з маршруту, як часто буває з приватними маршрутками. У нашому місті справді реалізовується європейська транспортна модель», — підсумував Сергій Надал.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопіль.