Російська агресія кардинально змінила ситуацію щодо ставлення українців до НАТО. Про це йшлося на дводенному семінарі «Україна — НАТО: формула безпеки», який відбувся в Національному університеті «Львівська політехніка» та Національному університеті імені Івана Франка. Студентів вищих навчальних закладів, Національної академії сухопутних військ ознайомили з принципами та механізмами роботи Альянсу. З молоддю спілкувалися народні депутати України, ректори, експерти, очільники області, представники громадських організацій.
Ми стали свідками, як руйнуються нав’язані ще за радянських часів та підтримані Росією міфи про НАТО, акцентувала увагу голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз. Водночас парламентарій переконана, що українці мають бути активними в інформуванні широких верств населення про діяльність Альянсу.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка,
голова Постійної делегації України в ПА НАТО, народний депутат Ірина Фріз,
народний депутат України Оксана Юринець.

Фото з сайту http://loda.gov.ua

 

Під час семінару в Національному університеті «Львівська політехніка».

Фото зі сторінки Ірини Фріз у Фейсбуці.

 

Фактично єдиними критеріями вступу до НАТО є бажання бути учасником безпеки євроатлантичного простору, впровадження демократії та верховенства права. Якісне реформування разом з активізацією поінформованості суспільства дадуть нам змогу наблизитися до мети — членства і організації колективної оборони, що забезпечить Україні мирне майбутнє, стабільний розвиток та партнерство з провідними державами.
На Львівщині все зрозуміло — 80 відсотків бачать своє майбутнє з  НАТО, переконаний голова ОДА Олег Синютка. НАТО — це не тільки сильна армія з високотехнологічним озброєнням, НАТО — це провідні стандарти життя в усіх сферах.
Не може бути створена сильна армія в суспільстві, яке уражене злочинністю, корупцією та популізмом. Тому, коли говоримо про Євроатлантичний альянс, ми повинні говорити про систему державного управління, про всі сторони життя. Тільки тоді ми зрозуміємо, що таке наш вибір.
Народний депутат Оксана Юринець вважає, що Україна динамічно рухається до Альянсу. Але досі, на жаль, є багато перекосів у розумінні переваг членства в НАТО, чимало міфів і питань без відповідей. Тому надзвичайно важливо проводити інформаційну роботу з населенням, особливо з молоддю.
«Трансформація НАТО — це безперервний процес, який має проміжні цілі, але не має кінцевої мети, — заявила завідувач відділу системного аналізу проблем воєнної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Тетяна Брежнєва. —  НАТО — це організація, яка постійно трансформується і створена не для традиційних військових цілей. НАТО — це організація колективної оборони, яка не обирає собі ворога, а існує для протидії агресії як такої».
Особливий інтерес в учасників семінару викликало питання, чи може Україна вступити в    НАТО, якщо на її території тривають бойові дії? Як заявили молодим слухачам експерти, чіткої заборони немає. У цьому плані дуже символічним є той факт, що в Бухаресті прийнято рішення в 2020 році провести засідання Парламентської асамблеї НАТО в Києві. Це не лише довіра до нашої держави, а й підтримка наших євроатлантичних прагнень. Бойові дії на Донбасі не є перешкодою для вступу до НАТО.
Семінари «Україна — НАТО: формула безпеки» торік уже відбулися в Харкові, Дніпрі, Одесі, Чернівцях. Наступними стануть міста Сєверодонецьк, Краматорськ, Запоріжжя.

Богдан КУШНІР.

Львів.