Одне з головних питань, яке обговорюють нині в суспільстві, — це зміни до Конституції України. На цьому під час учорашнього брифінгу парламентським ЗМІ наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак.

За його словами, пропозиція деяких депутатів зібратися вранці, а увечері ухвалити зміни до Конституції є неприйнятною. «Такого прикладу немає в жодній державі», — наголосив він. Тому коли питання змін до Основного Закону було порушено у Верховній Раді, глава парламенту запропонував утворити Тимчасову спеціальну комісію, яка мала розглянути всі пропозиції.

Володимир Рибак нагадав, що ініціатором таких змін є фракція «Батьківщина». Водночас він наголосив, що свого часу лідери опозиції критикували Конституцію в редакції 2004 року. Так само зауваження до неї висловлювали й міжнародні інституції, зокрема, Венеціанська комісія. Крім того, Основний Закон у редакції 2004 року породив протистояння між Президентом та Прем’єр-міністром.

ТСК, за словами Голови Верховної Ради, мала опрацювати не лише пропозиції депутатів, а й Конституційної асамблеї. «Пропозицій щодо зміни Основного Закону є дуже багато. Крім того, є певні напрацювання в Конституційної асамблеї, створеної за указом Президента. Треба взяти всі ці пропозиції, узгодити їх та винести на розгляд Верховної Ради. Водночас деякі питання мають вирішуватися на референдумі», — сказав він.

Глава парламенту зауважив також, що в багатьох державах Основний Закон не переглядається і сто, і двісті років. «У нас же кажуть, давайте вранці зберемося, ввечері проголосуємо. Але наступного ж тижня таке голосування можуть оскаржити. Так не може прийматися Конституція. Вона має ухвалюватися відповідно до законів та Конституції України», — зауважив він.

Керівник парламенту зазначив, що погоджувальна рада не підтримала пропозицію щодо створення ТСК. Відтак Голова Верховної Ради підписав розпорядження щодо створення робочої групи, до якої увійшли представники всіх фракцій. Він нагадав, що перше засідання робочої групи відбулося у п’ятницю: «Добре, що не побилися, бо багато було зауважень. Сьогодні є певні напрацювання. Комусь треба їх узгодити». З огляду на це Володимир Рибак звернувся до голови профільного комітету Валерія Писаренка з тим, щоб комітет вивчив ці напрацювання. Він зауважив, що законопроекту про внесення змін до Конституції у парламенті нині немає.

Володимир Рибак ще раз наголосив: «Конституція не повинна ухвалюватися поспіхом. Ці напрацювання зобов’язані розглянути комітети, які мають до цього відношення. Потім стосовно документа визначиться сесійна зала. Після ухвалення 226 голосами документ буде направлено до Конституційного Суду та Венеціанської комісії. Але поки що немає нічого».

З огляду на це глава парламенту наголосив, що є багато інших питань, які потрібно розглянути. За його словами, нині в парламенті перебуває 2 100 законопроектів, 700 з них розглянуті профільними комітетами. «То нехай робоча група працює над змінами до Конституції, а ми розглядатимемо соціальні питання», — сказав Володимир Рибак. Він обурений тим, що замість того, аби займатися своєю безпосередньою роботою, парламент нині перетворюють на мітинг, а потім займаються своїми проблемами.

Голова Верховної Ради торкнувся також так званого закону про амністію. За його словами, опозиція та радикальні угруповання, які присутні на Майдані, стверджують, що цей закон не працює. «Закон про «амністію» владою виконується у повному об’ємі», — наголосив він. Володимир Рибак зазначив також, що з цього приводу звернувся до Генерального прокурора і той повідомив, що виконання закону відбувається послідовно і людей відпускають додому.

«Опозиція також зазначає, що під вартою залишилося близько 50 осіб, понад 200 вже звільнено, — сказав Володимир Рибак. — Але ця проблема вирішується в односторонньому порядку. Закон діє до 22 лютого, і треба все зробити, щоб кожен, хто перебуває за гратами, був випущений. Щоб кримінальне переслідування було завершено. Та для цього й другій стороні потрібно виконувати свої зобов’язання — залишити приміщення КМДА, розблокувати вулицю Грушевського. Є також низка питань щодо обласних адміністрацій».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Цитата

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

«Парламент має розглядати питання через компроміси, а не ультиматуми. Адже саме у Верховній Раді знаходиться той майданчик для розгляду питань, які турбують суспільство та Майдан».