Підготувати клопотання до Міністерства екології та природних ресурсів про необхідність створення Національного природного парку «Чорноліський» доручили Кропивницькому відділу Українського географічного товариства учасники круглого столу «Чорнолісся верхів’їв Інгульця: цінність, проблеми, перспективи».

На знімку: у Чорному лісі.

Під час засідання круглого столу до обговорення природної, археологічної та історико-культурної цінності лісових масивів Чорнолісся долучилися археологи, історики, географи та біологи навчальних закладів і наукових установ Кропивницького, Чигирина, Херсона, Києва, представники Міністерства екології та природних ресурсів, обласного управління лісового та мисливського господарства, місцевих органів влади.
За словами голови Кропивницького відділу географічного товариства кандидата географічних наук Андрія Домаранського, учасники зібрання констатували, що лісові масиви північної частини Кіровоградської області: Чорний, Чута, Нерубай, Бірки та інші мають надзвичайну природну, археологічну та історико-культурну цінність і мають слугувати справі збереження природи та національної пам’яті українського народу. Інтенсивність та масштаби ведення господарської діяльності на теренах лісових масивів верхів’їв Інгульця мають надзвичайно виснажливий характер і загрожують збереженню природних, археологічних та історико-культурних об’єктів у їхніх межах.
Створення Національного природного парку «Чорноліський» є найоптимальнішою формою господарського використання території лісових масивів верхів’їв Інгульця, що дозволить збалансувати господарські потреби мешканців області і місцевих громад із потребою в охороні природної, археологічної та історико-культурної спадщини національного виміру — вважають учасники круглого столу. Природними ядрами національного парку мають стати лісові масиви Чорний, Чута, Нерубай, Бірки та суміжні з ними території.
До організації заходу долучилися вчені Кропивницького відділу Українського географічного товариства, Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, співробітники департаменту культури, туризму та культурної спадщини та управління комунікацій із громадськістю Кіровоградської ОДА, активісти громадської організації «Спільна дія» та Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка.
Тим часом в Єдиній системі електронних петицій зареєстровано звернення до Кіровоградської обласної ради з проханням розпочати роботу зі створення Чорноліського національного природного парку (автор петиції — Ольга Гелевера, ГО «Еко ліга центр»).
Кіровоградська область — єдина в Україні, де немає жодного заповідника чи національного природного парку (НПП), хоча в країні їх понад 50. Проте й тут є територія унікальна в природному та історичному аспектах — Чорний ліс, йдеться в петиції. Чорнолісько-Дмитрівський масив включено до найважливіших ботанічних територій Європи, а масиви грабово-дубових лісів віднесено до переліку біотопів, що підлягають охороні згідно з Бернською конвенцією. Тут збереглася реліктова флора з льодовикової епохи, у складі якої виявлено 12 видів рослин із Червоної книги України, 13 регіонально рідкісних видів. Виділено шість лісових рослинних угруповань із числа занесених до Зеленої книги України. Чорний ліс разом із Чутою з подачі України затверджений Постійним комітетом Бернської конвенції як об’єкт Смарагдової мережі України. З огляду на це Інститут ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України під керівництвом доктора біологічних наук, професора Т. Л. Андрієнко-Малюк ще 2000 року розробив наукову характеристику проектованого НПП.
Чорний ліс цінний і в історико-культурному відношенні: тут знаходиться кілька скіфських городищ, поряд є великий масив із 250 скіфських курганів, створених у четвертому столітті до нашої ери, поселення землеробів Чорноліської культури.
На цих землях відбувалися події Української революції 1917 — 1921 рр., територія входила до складу повстанської Холодноярської республіки, а в урочищі Пальчикове знаходиться могила легендарного Чорного Ворона (Миколи Скляра).
Зрозуміло, що, крім іншого, НПП «Чорноліський» має також значний туристичний потенціал. Створення національного природного парку генерує масштабний туристичний потік і позитивно вплине на розвиток місцевих громад.
Тож для збереження і популяризації унікальної природи та славної історії краю, розвитку місцевих громад необхідно негайно розпочати роботу зі створення Чорноліського національного природного парку — переконані вчені та громадські активісти. Тим паче, що ще 2009 року розпорядженням голови Кіровоградської облради створено робочу групу з розробки засад його утворення. А також прийнято рішення про його створення до 2020 року.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото надане автором.

ДОВІДКОВО

Чорний ліс — великий (до 90 тис. га) лісовий масив у межах Олександрівського і Знам’янського районів Кіровоградської області.
Розташований на межі лісостепової та степової зони між Інгулом та Інгульцем.
З метою охорони унікального лісового масиву у 1980 р. тут було створено Чорноліський ландшафтний заказник.
У XVIII столітті ліс входив до володінь Запорізької Січі. Тут формувалися гайдамацькі загони, і з Чорного лісу як бази чинили напади на польські володіння.
Під час національних визвольних змагань 1917—1922 рр. у Чорному лісі діяла повстанська республіка. Після закінчення воєнних дій почалося комплексне вивчення урочища та запровадження штучного лісорозведення.
1948 р. Чорний ліс внесений до категорії особливо цінних лісів.
На території Чорного лісу розташоване однойменне сфагнове болото, яке з 1975 р. є гідрологічною пам’яткою природи («Болото Чорний ліс»).
За назвою «Чорний ліс» названо Чорноліську археологічну культуру.