Наступного пленарного тижня Верховна Рада планує розглянути законопроект про скасування процедури е-декларування для громадських активістів та декриміналізацію статті за неподання ними електронних декларацій. Під час наради з головами та представниками депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій запропонував винести це питання на розгляд парламенту першим у вівторок, 3 квітня.

«Голови та представники фракцій і груп парламенту узгодили, що проведуть роботу у своїх фракціях, щоб ми спільно вийшли на позитивне рішення», — сказав А. Парубій.
Передісторія така. У березні 2017 року парламент вніс зміни до ст.3 Закону «Про запобігання корупції», звільнивши від обов’язку подавати е-декларації військових — солдатів та молодших офіцерів, але водночас зобов’язали подавати е-декларації представників громадських антикорупційних організацій. Однак міжнародна спільнота різко розкритикувала цю норму закону і почала вимагати скасувати е-декларування для громадських активістів. За законом, громадські активісти мають подавати перші е-декларації про майновий стан до 1 квітня 2018 року, тому парламент має поквапитися з рішенням.
Комісар Євросоюзу Йоганнес Ган розкритикував Верховну Раду за «невиконане зобов’язання» щодо скасування необхідності для громадських активістів подавати е-декларації. Про це йдеться у заяві Гана, поширеній представництвом Європейського Союзу в Україні. За словами Єврокомісара, це «не відповідає європейським прагненням України та наполегливим рекомендаціям Україні від міжнародних партнерів, зокрема ЄС, Венеційської комісії та ОБСЄ». На думку Єврокомісара, подання е-декларацій для громадських активістів створює «зайві обтяження та тиск і гратиме на руку тим, хто прагне зруйнувати зусилля України ефективно боротися з корупцією». Закликали скасувати е-декларування для «антикорупціонерів» і представники країн «Великої сімки».
«Президент Петро Порошенко наполягає, що Верховна Рада і всі її фракції без винятку, нарешті, повинні почути аргументацію громадянського суспільства, наших партнерів, глави держави і прийняти відповідальне рішення про скасування електронного декларування (антикорупціонерів)», — йдеться і у повідомленні прес-служби Глави держави.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко нагадала на своїй сторінці у Фейсбуці, що минулого тижня глава парламенту десятки разів ставив на голосування питання е-декларацій, втім, воно набирало менше 200 голосів. За словами І. Геращенко, на нараді представників фракцій у Андрія Парубія обговорювалось кілька варіантів вирішення питання — від декриміналізації для представників ГО (але тільки для них) й скасування для них е-декларування загалом. «Я налаштована оптимістично й переконана, що у вівторок буде необхідна мобілізація депутатів задля результативного голосування про скасування», — зауважила І. Геращенко.
Фракція «Народний фронт» також однозначно підтримує скасування е-декларування для громадських організацій. «Верховна Рада повинна у найближчий час вирішити питання скасування е-декларацій для громадських організацій. Наша позиція залишається незмінною», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.
Водночас серед політиків дедалі частіше лунає й інша ідея: запровадити обов’язкове е-декларування для всіх громадян України, так звану «нульову декларацію», при цьому сплативши певні податки. Таку ініціативу вже оприлюднили представник Президента у парламенті Ірина Луценко, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна та інші парламентарії. А незадеклароване майно пропонують навіть конфісковувати. Адже зараз приховування статків та майна в деклараціях загрожує посадовцю максимум двома роками умовно. При тому, що за три роки, відколи прийнято закон про е-декларування, не винесено жодного судового вироку. А все майно, «нажите непосильною працею», залишається недоторканним. «Коли приймали цей закон ще в 2014 році, забули вказати, що потрібно бити по самому слабкому місцю — по майну і по грошах», — зауважив народний депутат України Антон Геращенко в ефірі одного з телеканалів. Однак у самих народних депутатів, ініціаторів таких новацій, немає впевненості, що Верховна Рада прийме такий закон.
Тим часом у процесі е-декларування відбулася ще одна зміна: у середу обрано нового голову Національного агентства з питань запобігання корупції, де відбувається е-декларування та перевірка поданих декларацій. І до роботи якого і в політиків, і в суспільства було безліч зауважень та нарікань. Новим головою НАЗК обрано Олександра Мангула, котрий потрапив до НАЗК у січні 2018-го і донедавна працював у президентській вертикалі влади, зокрема, головою Мелітопольської РДА.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.