Народний депутат України від Чернівецької області Іван РИБАК є найактивнішим із парламентських буковинців у законотворчій роботі. Він завжди помітний, присутній, впливовий і дієвий на окрузі. А його округ, як обласного лідера БПП «Солідарність», природно розширений на всю територію Буковини. Як і відповідальність за те, що в області відбувається.

Це помітно як з його активності на рівні сільських і районних громад, котрі переформатовуються в ОТГ, так і з участі у роботі Чернівецької обласної ради, де політик користується заробленим авторитетом.
Передусім за допомогу населеним пунктам з ремонтом, утепленням, комп’ютеризацією шкіл та інших соціальних об’єктів. На це постійно звертає увагу і місцева преса.
Іван Рибак взяв активну участь і у роботі сесії обласної ради 27 березня, де у виступі з трибуни чітко заявив свою позицію з багатьох питань.
У преамбулі народний депутат зупинився на міжнародному аспекті своєї роботи.

«Нещодавно на зустрічі з європейськими партнерами на парламентському рівні я підкреслив, що нагнітання негативної інформації довкола України відбувається як зовні, так і всередині країни. Всередині держави на цьому активно підіграють безвідповідальні політики з прицілом на майбутні президентські та парламентські вибори, ззовні цим користується Російська Федерація. Вона засилає свою агентуру, яка намагається фізично підірвати конституційний лад нашої країни.
Це серйозна небезпека. Це не іграшки. Бо Україна зараз нагадує порохову діжку, біля якої вже збираються запалити ґніт. Безвідповідальні ЗМІ вустами топ-спікерів на екранах телебачення, двозначними журналістськими статтями насаджують громадськості думку щодо невідворотності масових фальсифікацій на майбутніх виборах. Загострюють соціальні негаразди, подають викривлену інформацію щодо безперспективності України та непевності її майбутнього. Йде сплановане репутаційне нагнітання навколо Президента перш за все, другими цілями є Верховна Рада і уряд», — заявив Іван Рибак у своєму виступі.
Політик наголосив, що будь-які плюси: соціальні, політичні, економічні реформи, децентралізація, запуск комунікаційних систем четвертого покоління, прихід у країну бюджетних світових авіакомпаній-лоукостерів тощо губляться у безкінечному потоці негатива. Але він переконаний, що курс реформ, який реалізується Президентом та урядом, проминув точку неповернення. Він підтримується міжнародними партнерами і стає дедалі відчутнішими для простих громадян, котрі починають вірити в успішну перспективу України.

«На минулій сесії Верховна Рада ухвалила реформу освіти, охорони здоров’я, пенсійної системи, судової гілки, прийнято новий закон про приватизацію. Це прориви. Створено нові антикорупційні органи: НАБУ, НАЗК, ДБР, у найближчій перспективі запрацює Антикорупційний суд, створення якого Верховною Радою проголосовано у першому читанні.
У руслі реформи децентралізації на місцях будуються школи, садочки, лікарні, центри адміністративних послуг. Уже рік діє безпрецедентне до цього автоматичне відшкодування ПДВ, яке усуває корупційні ризики. Ми успішно, крок за кроком, євроінтегруємося, зближуємося з НАТО, одну за однією отримуємо дипломатичні перемоги, які зумовлюють посилення санкцій проти Росії. У свідомості європейців Україна дедалі реальніше стає невід’ємною частиною Європи. І це робота Президента, це робота оновленого МЗС», — наголосив Іван Рибак.
Народний депутат чітко окреслив основну проблематику держави. Проілюстрував заходи, які оперативно вживає влада для подолання жорстких викликів.
 «Економіка, обтяжена війною і передвиборчою лихоманкою, втратою п'ятої частини свого потенціалу та обмеженням доступу до окремих традиційних зовнішніх ринків, показує зростання втричі нижче від необхідного. Державний бюджет, окрім забезпечення традиційних соціальних категорій, ще навантажений вирішенням життєво важливих питань щодо 1,7 мільйона переселенців та 300 тисяч ветеранів АТО. Динаміка економічного розвитку в Україні загальмована, зростання рівня достатку громадян майже повністю з’їдають безальтернативні витрати на ВПК. Це у свою чергу загострює інфляційні процеси. Україні катастрофічно бракує часу для компенсації втраченого потенціалу. Напруження у суспільстві загострюється. І для політиків є абсолютно безвідповідальним сприяти його поглибленню, піаритися на соціальних негараздах.
Повторення сценарію 2014 року не буде. Треба чітко розуміти, якщо мінливий баланс в країні буде остаточно зруйновано, якщо буде зірвано процес євроінтеграції і зближення з НАТО, якщо виникнуть реальні ризики втратити підтримку міжнародної спільноти через зрив курсу Президента, боротьба за найвищі державні посади втратить сенс.
В української політичної еліти є лише один шлях — знайти спільні точки дотику. Ціна питання Україна», — наголосив Іван Рибак.
Зупинився політик і на конкретних проблемах Буковини, продемонструвавши повну поінформованість у процесах.

«Вийти до трибуни обласної ради мене змусили ще кілька чинників.
Перше: як депутат-мажориторник я дуже переймаюся процесом створення об’єднаних територіальних громад, у контексті покращення фінансування самоврядування, розвитку інфраструктури сіл і міст, зростання рівня життя громадян.
Мене турбує, що процес створення ключових засад для розвитку територій у Чернівецькій області сповільнений, але він необоротний, а тому ми всі маємо докласти максимум зусиль, щоб люди не втрачали час і кошти у процесі самовизначення.
Я радий, що у більшості громад превалює мудрість і забезпечення власного інтересу. Наші люди — газди, тому, я думаю, реформа децентралізації на Буковині буде оптимальною», — наголосив народний депутат.
Далі Іван Рибак конкретно зупинився на питаннях, котрі турбують громадськість області, посилюють соціальне напруження, дискредитують владу.

«Інше питання, яке мене турбує, це питання відповідальності влади за життєдіяльність області. Усупереч коаліційним угодам на найвищому рівні у Чернівецькій області сталося так, що президентська політсила БПП «Солідарність» фактично не представлена у жодній владній структурі краю.
Натомість, наприклад, представлена «Самопоміч», яка нещадно критикує позицію Президента, його кроки щодо євроінтеграції, зближення з НАТО, його реформи у галузі освіти, охорони здоров’я, податкової реформи, і що зараз є чи не головним — розвитку військово-промислового комплексу. Ці кроки Петра Порошенка, на жаль, у Чернівецькій області зазнають критики, і від кого, від заступника голови Чернівецької ОДА, ставленика «Самопомочі».
Тому я прошу Вас, шановний пане голово ОДА, дати оцінку цій ситуації та розглянути питання недоцільності перебування на займаній посаді пана Гостюка.
Зараз у Чернівецькій міській раді триває внутрішньопартійна процедура з відкликання шістьох депутатів міськради від «Самопомочі». Вірогідно, це оздоровчий політичний процес. Не вперше «Самопоміч», як член коаліційної угоди, усувається від відповідальності. Можливо, варто ініціювати і відкликання депутата облради від «Самопомочі» Василя Гостюка, заступника голови ОДА. Але це справа партії, представником якої він є.
Люди при владі, які не бажають відповідати за реальний стан справ у області, є політичним баластом. Вони дорого коштують буковинцям, котрі чекають від влади покращення їхнього життя», — заявив Іван Рибак.
Він наголосив, що ситуація і у Чернівецькій міській раді є деструктивною і тривожною. Що через внутрішній конфлікт у міській раді, Чернівці, котрі раніше були серед лідерів, нині пасуть задніх у рейтингах з комфортності проживання у містах.

«Через протистояння між кількома депутатськими угрупуваннями і особисті інтереси деяких депутатів втрачають і місто, і люди. Адже внаслідок цього відбувається блокування прийняття рішень, спрямованих на розвиток міста.
У Чернівцях ми маємо неякісні дороги, зашкальні борги «Чернівціводоканалу», руйнацію історичних будівель тощо. І все через непорозуміння у Ратуші. Переконаний, такий стан речей має турбувати і обласних законників, якими ви є, шановні депутати», — наголосив політик.
Конкретизувався народний депутат і на проблематиці свого виборчого округу.

«Я розумію, що наближення виборів активізує реалізацію майнових інтересів людей, наближених до таких питань. Це прямо стосується і представницької влади.
Бо інакше, як можна трактувати, що впродовж тривалого часу кіцманчани, а це люди з мого виборчого округу, не можуть дочекатися вирішення простого, але такого, що турбує всю громаду питання. Це питання передачі кінотеатру ім. І. Миколайчука на баланс Кіцманської ОТГ.
Шановний пане голово! Шановні депутати!
У Кіцманській районній раді під керівництвом представника партії ВО «Батьківщина» пана Лумея не приймається тверезе рішення щодо передачі кіцманській громаді цієї споруди. Також нема оптимального рішення щодо порятунку цієї історичної будівлі, яка нині, у буквальному змісті, руйнується.
Чому? На жаль, до сьогодні відповідей на ці питання я не маю.
Повідомляю вас, що у приміщенні кінотеатру ім. І. Миколайчука створили притон для безхатьків, для наркозалежних людей. Тож потрібно терміново приймати правильне рішення в інтересах громади.
Хочу почути пряму відповідь на питання: хтось має особистий інтерес до цього об’єкту, який має слугувати місту, його громаді, створити умови для культурного розвитку молоді та дітей? Інакше про що ми тут говоримо? Про кого дбаємо?», — завершив свій виступ народний депутат України.