Найстарший професійний мистецький навчальний заклад України — Київський інститут музики імені Рейнгольда Глієра — продовжив широку програму відзначення свого поважного 150-літнього ювілею Творчим звітом студентів і колективів, що відбувся 28 березня в Колонному залі імені М. В. Лисенка Національної філармонії України.
 

Цим заходом завершився ХХІV Фестиваль мистецтв «Шевченківський березень», який став традиційним для музичного закладу і до якого солісти та виконавські колективи інституту готуються протягом року.
 

Концертна програма нинішнього творчого звіту вразила своєю жанровою, стильовою різноплановістю та кількістю прем’єр. Слухачі мали змогу почути твори вітчизняної та зарубіжної класики, зразки сучасної музики, фольклорні та джазові мелодії у виконанні вже знаних колективів інституту, а саме: ансамблю струнних інструментів імені Леоніда Шухмана (художній керівник Михайло Волков), камерного хору під керівництвом заслуженої діячки мистецтв України Зої Томсон (на знімку), духового оркестру (художній керівник та диригент Володимир Сидорченко), оркестру народних інструментів (художній керівник та диригент Ігор Савков), симфонічного оркестру під керівництвом Віталія Протасова.

Фото Миколи ВОЛОШИНА.

 

**

На знімках нижче:

Жіночий хор Інституту музики,
художній керівник та диригент —
народна артистка України Галина Горбатенко.

 

Скрипаль Григорій Амбарцумян
та молодий композитор Артем Андреєв
радіють захопленій реакції залу після свого виступу.

 

На сцені —
ансамбль струнних інструментів імені Леоніда Шухмана
(художній керівник — Михайло Волков).

 

У солістів камерного хору чудовий настрій.

Фото Миколи ВОЛОШИНА.

 

Ректор Київського інституту музики імені Рейнгольда Глієра,
народний артист України, професор Олександр Злотник
з гордістю приймає вітання вдячних глядачів
по закінченні концерту — Творчого звіту.

Фото Тараса ПОДОЛЯНА.

*

З двома прем’єрами виступив жіночий хор, яким керує народна артистка України Галина Горбатенко. Одна з них — це «Весільна» чеського композитора Жірі Поспішіла, що вперше виконувалася в нас, та присвячений Галині Горбатенко твір лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Ганни Гаврилець «Ой свату наш, свату».
 

Несподіваним сюрпризом для слухачів став Концерт для фортепіано з оркестром мі мінор Генріха Бобинського. Цей твір безпосередньо пов’язаний з історією теперішнього Інституту музики, адже вперше прозвучав з нагоди відкриття Київської консерваторії у 1913 році. Серед архівних матеріалів його віднайшов відомий музикознавець Юрій Зільберман. За визначенням ректора Київського інституту музики імені Рейнгольда Глієра, народного артиста України, професора Олександра Злотника, «цей концерт можна назвати своєрідною історичною прем’єрою».
 

А сучасною прем’єрою, яка зірвала шквал оплесків, стала Соната-фантазія для скрипки і фортепіано лауреата міжнародних конкурсів молодих композиторів студента 4-го курсу Артема Андреєва, яка прозвучала в його виконанні (фортепіано) та студента 3-го курсу Григорія Амбарцумяна (скрипка).
 

Для багатьох зі студентів-глієрівців виступ під час творчого звіту — ще один особистий іспит, де вони засвідчують рівень своєї майстерності перед широкою публікою. Адже серед глядачів — їхні викладачі, рідні, друзі. Тому в залі вчувалася особливо тепла атмосфера щирої зацікавленості, співпереживання, що виливалася в гучні оплески та вигуки «Браво!».

 

Лариса ГОНЧАРЕНКО.