Про це Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці, коментуючи спільну заяву лідерів країн «нормандської четвірки», в якій йдеться про поновлення режиму тиші в АТО та встановлення «великоднього» перемир’я.

«Це важлива заява. Протягом війни перемир’я (зазвичай за ініціативою України) оголошували 12 разів. Це — тринадцята спроба. Жодного разу перемир’я не дотримувалося іншою стороною. Але на час перемир’я інтенсивність обстрілів зменшувалася, а це означає збережені життя військових і цивільних», — зазначила Геращенко.
Політик також наголосила, що український Президент завжди публічно підтримував оголошення перемир’я і робив відповідні заяви.
«Жодного разу не було публічної заяви Путіна, хоч саме від його команди залежить поведінка бойовиків, їх здатність дотримуватися тиші. Це заява «нормандської четвірки» на підтримку «великоднього» перемир’я, яке має розпочатися з 30 березня. Чи не перша така публічна заява.
Чому важливо, щоб Путін доєднався до заяви «нормандської четвірки» на підтримку перемир’я? По-перше, саме від нього залежать дії бойовиків, тиша чи загострення на фронті. Звернувся Путін до сателітів звільнити заручників — і відбулося звільнення, яке до того бойовики два роки блокували.
По-друге, публічна заява означає і відповідальність за дотримання тиші. Якщо режим тиші буде порушено бойовиками, це означатиме відповідальність окупаційного режиму і російського президента, який публічно підтримав перемир’я. І перед лідерами нормандського формату теж», — зауважила Геращенко.
Парламентарій також сподівається на зниження агресії та обстрілів. «Дуже хочеться, щоб усі наші воїни були живі», — додала І. Геращенко.

Вл. інф.