Квітнева виборча кампанія торкнеться 40 об’єднаних територіальних громад. Нових представників самоврядування 29 квітня обиратимуть і в Дмитрівській сільській, Приютівській та Новопразькій селищних ОТГ Кіровоградської області. Які нові можливості та нові повноваження отримають новостворені громади після виборів, «Голосу України» розповів директор Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) в Кіровоградській області Олег Яременко (на знімку).

«Нові об’єднані громади перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державою. Щойно відбудуться вибори, фінансування піде за схемою прямого дворівневого розрахунку — від держави безпосередньо громаді. У бюджети ОТГ, крім доходів, які вони отримували раніше, зараховуватиметься ще й 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Раніше ці кошти йшли у районний бюджет.
ОТГ отримають усі повноваження у сфері освіти, охорони здоров’я, громадської безпеки, пожежної охорони та частково соціального захисту, якими наділені нині, наприклад, обласні центри. Крім того, громади зможуть формувати Стратегії розвитку, потужніше планувати свої бюджети на перспективу, самостійно втілювати інфраструктурні проекти та у соціальній сфері, брати участь у проектах міжнародної технічної допомоги.
А ще отримають право розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, що, крім економічної вигоди (надходження до бюджету у вигляді орендної плати), спростить отримання та оформлення громадянами земельних ділянок.
Потенціал трьох громад, в яких відбудуться вибори, дуже великий. Адже тут є і ресурси, і люди, які знають, як їх використати на підтримку території. Також громада може об’єднати всі бюджети в один або прийняти рішення щодо окремого виконання бюджетів по кожній території до кінця 2018 року.
Керівником території буде голова, який матиме кількох заступників та секретаря. На місцях, у селах, працюватимуть виконувачі обов’язків старост. За бажанням громад, на місцях вони матимуть представників виконавчих органів.
У депутатському корпусі об’єднаної громади кожне село представлятимуть депутати, число яких залежатиме від кількості населення.
Структура витрат у бюджетах та кількість штатних працівників у всіх трьох громадах буде різною, бо й кількість населення, і розмір території — різні».
Але, зауважує Олег Яременко, в невеликих громадах переважну частину становлять видатки на управління, тобто — на зарплату працівників ради. Фактично, структура видатків стає оптимальнішою та забезпечує задоволення потреб мешканців, починаючи з населення обсягом в п’ять тисяч жителів. Тому громадам варто застосовувати механізми міжмуніципального співробітництва, створювати спільні з сусідніми ОТГ комунальні підприємства та інші способи оптимізації витрат, застосовуючи позитивний досвід, напрацьований в Україні і світі. Про цей досвід громадам постійно розповідають радники Кіровоградського ЦРМС.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото автора.