Погоджувальна рада

Нинішній пленарний тиждень Верховна Рада розпочне з розгляду питання про скасування е-декларування для громадських активістів — представників антикорупційних громадських організацій та іноземців, членів наглядових рад, котрі працюють в Україні. Про це повідомив на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Андрій Парубій. За його словами, парламентським апаратом напрацьовано новий законопроект, який передбачає скасування е-декларування та декриміналізацію для цієї категорії осіб. А. Парубій закликав голів фракцій долучитися до підписання цього законопроекту. Фракція «Батьківщина» внесла альтернативний законопроект. Глава парламенту наголосив, що це рішення важливе, щоб зняти внутрішню напругу та забезпечити контакти з міжнародними 
партнерами.

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.

 

Окрім того, парламент у вівторок планує розглянути законопроекти про пенсійне забезпечення військовослужбовців, звільнених із військової служби, блок питань місцевого самоврядування, добровільного об’єднання територіальних громад, блок екологічної політики. У середу — традиційно питання ратифікації. У четвер — законопроекти про реформу парламенту, про скорочення кількості комітетів та розподіл парламентських комітетів.
Андрій Парубій також повідомив, що розпочато реалізацію ідеї запровадження єдиної електронної картки народного депутата України, яка працюватиме і під час входу до Верховної Ради, і під час голосування у сесійній залі. За словами глави парламенту, він уже доручив апарату Верховної Ради розпочати технічну підготовку до запровадження електронної картки народного депутата та відповідного програмного забезпечення, щоб єдина електронна картка для народного депутата запрацювала вже з наступного скликання парламенту.

Позитивний сигнал для мешканців окупованих територій

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав лідерів депутатських фракцій та голів комітетів докласти усіх зусиль для відновлення територіальної цілісності України. Він розповів про поїздку минулої неділі разом із Президентом до Волновахи на Донбасі — біля цього міста було обстріляно бойовиками автобус з мирними мешканцями, внаслідок чого загинули 12 осіб.
«Ми переконалися, що мешканці Волновахи, як і всього сходу України, чекають на відновлення української державності на всіх окупованих територіях, і головне — вони прагнуть встановлення миру», — сказав А. Герасимов.
А. Герасимов також запропонував включити для розгляду на поточному пленарному тижні проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження) — № 8114. 
Фракції БПП та «Народний фронт» підтримали вимогу скасувати обов’язкове декларування доходів для громадських активістів-антикорупціонерів та іноземних членів наглядових рад.

Загроза «Північного потоку-2»

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак наголосив на потребі ухвалення постанови про звернення Верховної Ради України до міжнародної спільноти щодо недопущення будівництва Росією газогону «Північний потік-2» та загрози монополії Російської Федерації на газовому ринку Європи. Автор постанови наголосив, що українському парламенту необхідно донести до світу, що домінування «Газпрому» на газовому ринку є небезпечним.
«Керівництво Росії ніколи не дотримувалося свого слова. У цьому Україна та Європа вкотре переконались 1 березня, коли «Газпром» різко знизив транзит газу, — зауважив М. Бурбак. — Хімічна атака Росії на Британію і нове загострення стосунків між Росією та Заходом — це яскрава ілюстрація дикунства Кремля і психічної неврівноваженості російського диктатора. Наслідки виконання проекту «Північний потік-2» вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ країн ЄС і спричинять економічну й політичну дестабілізацію всієї Європи, а відтак — і планети в цілому».
У проекті постанови також йдеться, що президент та уряд повинні ініціювати консультації з Єврокомісією з питань «Північного потоку-2» відповідно до Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною.

Протекція вітчизняного виробника

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко закликав сконцентрувати увагу парламенту на тих питаннях, які нині турбують українців — як зробити так, щоби українці гідно жили в Україні, а не прагли виїхати з рідної країни. 
Олег Ляшко закликав прийняти зміни до бюджету про підвищення зарплат і пенсій, про перерахунок пенсій для колишніх колгоспників, зняти заборони про прийняття м’яса та молока у селян, а також зміни до Конституції, якими визначити, що основою земельною устрою в Україні є фермерське господарство.
Віктор Бондар (ДГ «Відродження») закликав відмовитися від нав’язаної зовні політики деінструалізації, натомість проводити політику підтримки вітчизняного виробника, залучення інвестицій. Парламентарій закликав провести реформу фіскальної служби, банківської системи, здешевивши кредити для бізнесу.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») звернув увагу на те, що, надавши місцевій владі повноваження встановлювати тарифи на тепло і воду на місцях, тарифи у деяких містах зросли від 17 до 70 відсотків і стали навіть вищі, аніж встановлені НКРЕКП. А облгази та обленерго, котрі перебувають у руках фінансово-промислових груп, олігархів, у разі несплати просто обрізають оселі від світла, води та тепла. 
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк стверджував: ніщо не заважає змусити олігархат платити податки в Україні, виконуючи ухвалений ще два роки тому законопроект про трансфертне ціноутворення, а також закрити «чорні діри» на митниці, ухвалити закон про Антикорупційний суд. Політик наголосив на потребі відповідальності тих, хто проводить неякісні реформи.
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко навела дані соцопитувань, за якими понад 70 відсотків населення вважає, що країна рухається у неправильному напрямку. Парламентарій нагадала, що уряд мав до 1 квітня подати проект Бюджетної резолюції на наступний рік і закликала прийняти стратегію розвитку країни на наступний рік.
У свою чергу, Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів запевнив, що уряд вчасно схвалив проект Основних напрямків бюджетної політики на 2019 рік — Бюджетну резолюцію, яку розроблено спільно з експертами та міжнародними партнерами. Урядовець також відзначив, що в Україні вперше запроваджується середньострокове трирічне бюджетне планування і навів оптимістичні дані: зокрема, що зафіксовано, хоча і незначне, але економічне зростання — зокрема, ВВП на 2,5 відсотка.
Представник Президента у парламенті Ірина Луценко запевнила, що глава держави вітає рішення опозиції — фракцій «Батьківщина» та «Самопоміч» — приєднатися до його закликів про звільнення представників антикорупційних громадських організацій від е-декларування.
На заклики депутатів прискорити обрання нового складу Центрвиборчкому, глава парламенту повідомив, що більшість кандидатів у члени ЦВК вже пройшли спецперевірку, однак по двох кандидатах перевірку ще не завершено. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила на потребі прискорити завершення перевірки, щоб розглянути це питання у четвер.
В. о. голови Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова поінформувала, що 18—19 квітня у Страсбурзі відбудеться чергове засідання парламентського Комітету Асоціації. Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський запропонував підвищити іменні стипендії Верховної Ради для студентів. Перший заступник голови антикорупційного комітету Юрій Савчук закликав схвалити постанову про проведення 16 травня 2018 року парламентських слухань на тему «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні». Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Георгій Немиря наголосив на потребі узгодження з урядом позицій щодо ухвалення законопроекту про механізми виплати пенсій мешканцям непідконтрольних територій на Донбасі. Він повідомив, що 18 квітня відбудуться комітетські слухання про стан реалізації національної стратегії прав людини щодо захисту прав ВПО. Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький закликав парламент ухвалити законопроект про збереження фінансування Київського хореографічного училища з держбюджету, яке перекладено на плечі столичного бюджету.
На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що вже підписав ухвалені парламентом минулого пленарного тижня постанови щодо відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України та про невизнання виборів Президента РФ у Криму.
Глава парламенту привітав усіх християн зі святами — вірян західного обряду — з Великоднем, а східного обряду — з Вербною неділею, побажавши всім єдності, мирного неба і перемоги.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua