Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на брифінгу після погоджувальної ради висловив сподівання, що Верховна Рада проголосує за законопроект, який передбачає скасування обов’язкового заповнення е-декларацій для громадських активістів із антикорупційних організацій та декриміналізацію, тобто відсутність кримінальної відповідальності за неподання е-декларацій для цієї категорії осіб.
А. Парубій повідомив, що станом на час проведення брифінгу законопроект підписали: все керівництво Верховної Ради (Голова ВР та обидва його заступники), а також лідери депутатських фракцій Блоку Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина».
«Вважаю, цей законопроект є об’єднуючим і дуже зрозумілим, чітким, і сподіваюсь, що Верховна Рада включить його до порядку денного і розгляне», — сказав А. Парубій.
Особиста позиція глави парламенту щодо скасування е-декларування для громадських активістів-антикорупціонерів така: «Відтермінування нічого не дає і нічого не вирішує, бо відтермінування лише відтягне на три місяці ту проблему, яка склалася на сьогодні, — сказав А. Парубій. — І корегування е-декларування також не вирішує питання. Правильним вирішенням питання є лише повне скасування е-декларування. І наголошую ще раз: воно має два фактори. Один — внутрішній, адже е-декларування передбачено для публічних осіб, які працюють у бюджетній сфері. А громадські активісти не працюють у бюджетній сфері і не мають доступу до бюджетних коштів, тому вважаю некоректним е-декларування для громадських діячів. І другий фактор — це міжнародна реакція. У той час, коли весь цивілізований світ, країни ЄС та США підтримали Україну в боротьбі проти російського агресора і продовжують санкції проти Росії, їхня позиція стосовно цього закону для України має бути дуже важливою для зберігання солідарності й щоби продемонструвати світові та довести, що Україна є і залишається частиною цивілізованого світу. Тому буду завтра переконувати депутатів проголосувати і підтримати цю позицію, і дуже сподіваюся, що публічні заяви перейдуть у відповідну кількість голосів у залі».
На запитання, коли може бути прийнято нову редакцію закону про національну безпеку та оборону, Голова Верховної Ради відповів, що розраховує, що профільний парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони зможе ухвалити позитивне рішення щодо цього законопроекту (№ 8068) на засіданні у середу, 4 квітня.
«Сподіваюся, що цієї середи ми зможемо вийти на позитивне рішення, і це відкриє шлях для того, щоб закон був внесений до зали і розглядався в залі Верховної Ради», — сказав Андрій Парубій.
Глава парламенту нагадав, що для доопрацювання президентського законопроекту Комітетом з питань нацбезпеки та оборони було створено робочу групу, і вона вже завершила роботу над законопроектом.
Однак, як повідомлялось, 21 березня засідання парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, на якому планувалося розглянути президентський законопроект про національну безпеку, не відбулося через відсутність кворуму.
Щодо обрання нового складу ЦВК, то Андрій Парубій уточнив: «12 із 14 кандидатів до ЦВК пройшли спецперевірку, і пройшли — це означає, що отримали позитивний висновок усіх органів, які проводили перевірку. По двох із кандидатів частину документів повернено на уточнення. Їм запропоновано уточнити певні дані — у своїх документах і своїх деклараціях». На його думку, завершення перевірки — це «питання кількох днів».
Водночас глава парламенту переконаний, що у сесійній залі буде вдосталь політичної волі, щоб обрати новий склад ЦВК: «Я переконаний, що, коли буде рішення комітету, у Верховній Раді є достатньо політичної волі, щоб оновити склад ЦВК. Єдина проблема — з 14 кандидатів, якщо вони всі пройдуть спецперевірку, доведеться обирати 13. Цей момент буде непростим для Верховної Ради. Тут можливі два механізми: або попереднє узгодження між головами фракцій, щоб визначити тих 13, або звичний спосіб — рейтингове голосування. Коли буде відомий результат спецперевірки, я проведу відповідні консультації з головами фракцій».
Термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК завершився ще 1 червня 2014 року, а 3 лютого 2017 року — ще і 13-го члена комісії. 5 лютого 2018 року Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання кандидатів до нового складу ЦВК.