ЦРМС не лише створюють передумови для об’єднання, а й забезпечують спроможність уже наявних ОТГ

Тернопільський центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) відкрили у липні минулого року. Мета установи — підтримка реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, проведення інформаційно-роз’яснювальної та організаційної роботи. Про те, що вдалося зробити від часу створення, в інтерв’ю з директором Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування Віктором Литвинчуком.

— Чим Центр відрізняється від Офісу реформ, на базі якого він створений? Ви отримали більше повноважень?
— Головним завданням колишнього Офісу реформ на Тернопільщині було створення об’єднаних територіальних громад і забезпечення стартових можливостей їх функціонування. Це був початковий етап реформи децентралізації. Можна сказати, що на цьому етапі вони покладену на них функцію виконали. Нові завдання реформи зумовили переформатування наявних Офісів реформ в інші, змістовніші й масштабніші структури з іншими завданнями й повноваженнями. Відтак на основі Офісу реформ за сприяння Програми «U-LEAD with Europe» в Україні та Мінрегіону в усіх областях відкрили регіональні Центри розвитку місцевого самоврядування, в тому числі й на Тернопільщині. Функції місцевого ЦРМС значно ширші, ніж в Офісу реформ. Вони полягають не лише у створенні передумов для об’єднання територіальних громад, а й у забезпеченні спроможності тих ОТГ, які вже утворилися.
— Яку саме роботу здійснюєте та на що орієнтуєте представників місцевого самоврядування?
— Ми проводимо навчання фахівців, залучаючи до цього найкращих експертів і вітчизняних, і зарубіжних. Це насамперед семінари, тренінги, воркшопи. Також навчальні поїздки за межі області і за кордон. Знаючи головну проблему новостворених громад — відсутність навчених фахівців, — допомагаємо громадам області сформувати той кадровий потенціал, який забезпечить їх економічний і соціальний розвиток.
— На вашу думку, що вдалося організувати найкраще?
— Ми проводимо багато планових заходів. Крім того, працівники Центру надають безплатні консультації фахівцям об’єднаних територіальних громад та допомагають у розв’язанні різноманітних поточних проблем. Наприклад, виїзні семінари в кількох громадах нашої області: Лановецькій, Саранчуківській, Зборівській та Хоростківській. Ми допомагали рекомендаціями з підготовки та проведення першої сесії ради, реорганізації органів місцевого самоврядування. Новоутвореним ОТГ надали методичну та організаційну допомогу, вичерпну юридичну консультацію, підготували відповідну модульну методику.
Розпочалась активна фаза впровадження процесу міжмуніципального співробітництва між громадами Тернопільщини для реалізації спільних проектів. Цю тему ми вважаємо пріоритетною для забезпечення спроможності об’єднаних територіальних громад наступного року. Важко визначити, які із заходів вдалися нам більше. Найкращу оцінку нашій роботі можуть зробити ті, кому ці заходи було адресовано.
— А в якій сфері ви хотіли б посилити роботу, які напрями ще не освоєно?
— Щотижня ми аналізуємо свою перспективну і поточну роботу, обговорюємо здобутки і проблеми. Важливо, що ми знаємо наші помилки. Але ще важливіше те, що ми знаємо, як їх виправити. Нині на Тернопільщині функціонує 40 об’єднаних територіальних громад. Цього року наша область втратила в темпах проведення реформи децентралізації. Ми проаналізували причини і вже почали працювати над помилками. Щодня два тижні поспіль ми працюємо в громадах. Одне з головних завдань — приєднання громад, які ще не об’єдналися, до наявних ОТГ. Паралельно через нові організаційні механізми працюємо й над забезпеченням спроможності цих утворень. Зокрема, згадане співробітництво громад, а також розвиток відкритого громадянського суспільства можуть забезпечити участь кожного в управлінні своєю громадою, а відтак і державою.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопільська область.