Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Закликаю Верховну Раду припинити обговорення і полеміку навколо малозначних подій і перейти до вирішення загальних проблем, які хвилюють наших громадян. У першу чергу — це питання миру. Минулого тижня лідери країн «Нормандської четвірки» ще раз підтвердили прихильність Мінським угодам як єдиному механізму врегулювання ситуації на сході нашої країни. Парламенту потрібно припинити ігнорувати проблему Донбасу, зокрема питання переселенців. Це півтора мільйона людей без прав і можливостей нормального життя... Ми вимагаємо цього тижня розглянути наші законопроекти щодо переселенців та збільшення їх фінансування.

Олена СОТНИК, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— У понеділок на погоджувальній раді вся провладна коаліція стверджувала, що ми будемо скасовувати ганебне електронне декларування для громадських діячів. Але парламентський антикорупційний комітет навіть не зібрався, в. о. голови комітету просто не з’явився на засідання. Тож не розглядалися законопроекти, які були поставлені як пріоритетні. Думаю, що ви добилися того, чого хотіли. Ключовою задачею було дискредитувати громадський сектор... Вимагаємо негайно поставити це питання на розгляд і скасувати ганебне електронне декларування для громадського сектору.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Три тижні тому «Народний фронт» зареєстрував проект постанови про звернення до міжнародної спільноти щодо неприпустимості будівництва газогону «Північний потік-2». За цей час уряд США заявив про введення санкцій щодо компаній, які братимуть участь у його будівництві. Європарламент ухвалив законопроект єврокомісій, який поширює єдині правила внутрішнього газового ринку Євросоюзу на цей проект. Лише профільний Комітет Верховної Ради ніяк не може розглянути на своєму засіданні постанову, щоб парламент зміг її нарешті проголосувати. Тим, кому здається, що протидія будівництву «Північного потоку-2» не така важлива для України, нагадаю, що йдеться про російський «Газпром», співпраця з яким завжди містить серйозні ризики. Якщо «Північний потік-2» буде збудовано, то громадяни європейських країн дуже скоро відчують російську люб’язність через диктат «Газпрому»...

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— Усі розказують, що головна проблема в Україні — скасування електронного декларування для громадських активістів. Шановні друзі, спустіться з небес і підіть у село, до робітників, бюджетників і попитайте, чи цікавлять їх ті проблеми, про які ви тут говорите. Фракція Радикальної партії не голосуватиме за скасування електронного декларування для активістів. Якщо вони із-за кордону отримують мільйони — нехай декларують, щоб народ бачив, що боротьба з корупцією не менш прибутковий бізнес, ніж сама корупція. І не треба дурити людей...

Через мізерні зарплати, пенсії, через те, що Україна торгує сировиною, мільйони людей виїжджають за кордон, замість того, щоб заробляти у рідній країні...

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Скасування подачі електронних декларацій для представників антикорупційних громадських організацій нині найбільш важливе та невідкладне завдання. Наша фракція переконана — досконалі механізми для цього закладено саме в президентських законопроектах. Фактично це спосіб виправити недоліки в законі про запобігання корупції. Ці документи мають висновки Венеційської комісії. Альтернативні проекти містять слушні ідеї, які можна внести в остаточну редакцію. Не менш важливо підтримати законопроект № 8120-1, який продовжує термін подання декларацій для представників громадських організацій до 1 липня. Це дасть час для ефективного доопрацювання президентських ініціатив. У контексті ситуації, яка розгортається навколо будівництва «Північного потоку-2», наголошуємо також на необхідності завершити реформування дипломатичної служби. Розгляду очікує й законопроект про Національну безпеку.

Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Настала точка кипіння в питанні електронного декларування. Те, що стало звичним для депутатів, міністрів і сотні тисяч чиновників, виявилося непідйомним тягарем для антикорупціонерів. Більшість із них пройшли декларування, але в декого все-таки виникли проблеми. Це потягнуло репутаційні втрати для держави. Наша політична сила за включення до порядку денного законопроекту № 8209-1. Маємо закрити це питання і не повторювати однакових помилок. Не менш важливо розглянути проект № 7403-2, який повністю повертає відшкодування ПДВ при експорті олійних культур. Цей законопроект був розглянутий та розроблений профільним комітетом і підтриманий аграрним сектором. Водночас, рейдерство нині залишається раковою пухлиною для українського бізнесу. В парламенті є зареєстровані законопроекти, які допоможуть боротися з цим явищем.

Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— У гонитві за кредитами наша влада виконує будь-які вимоги кредиторів. У результаті, бачимо знищення передусім української промисловості. У підсумку це може стати великою проблемою з точки зору трудової міграції. Коли нема робочих місць, вся молодь і кваліфікований персонал виїжджають з країни. Це призводить до того, що немає економічного підґрунтя для збільшення зарплат і пенсій, зменшується інвестиційна привабливість. Наша партія вимагає переглянути таку економічну політику і взяти курс на індустріалізацію країни. Ми зареєстрували законопроект, який пропонує програму економічного відродження промисловості. Його обговорили з усіма промисловцями і пропонуємо ухвалити в цій залі. Документ передбачає преференції і захист вітчизняного виробництва, скасування податку на землю та сплати мит, а також акцизів на ввезення нового обладнання для заводів тощо.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Під Верховною Радою бурлить народ. Це і об’єднані праві сили, які вийшли багаточисельною акцією проти того, що в країні після двох революцій продовжує панувати кланова система управління і система корупції. У цьому протесті ми їх підтримуємо.

Також під парламентом нині стоять аграрії з усієї країни. Вони тижнями блокують дороги, бо не мають можливості вести своє підприємництво. Черговими бюджетами і законами їх позбавили залишку права на роботу. Вони чекають на законопроект № 7403-2, але в парламенті навіть не порушується це питання. Ми зобов’язані запросити цих людей на погоджувальну раду і послухати їхні вимоги. Продовжується історія з автомобілістами, які зібралися під цими стінами, не знайшовши іншого виходу. Всі говорять про те, що треба скасовувати електронне декларування для громадських активістів, але це обман. Від декларацій треба перейти до дій.