У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулася презентація експозиції художньої фотографії «Києво-Печерська лавра. Історія та сучасність».

Заступник керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук,
керівник прес-служби апарату Верховної Ради України Ірина Кармелюк
під час відкриття експозиції.

У відкритті експозиції взяли участь заступник керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук, виконувач обов’язків генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександр Рудник, керівник прес-служби апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк та інші. Експозиція працюватиме в кулуарах тре-тього поверху сесійного будинку парламенту до 21 квітня.
Європейським парламентом 2018-й визначено роком Культурної спадщини, і уряд України підтримав таку ініціативу. Києво-Печерська лавра — найбільший і найвизначніший серед православних монастирів на території нашої країни, що входить до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Першу літописну згадку про обитель датовано 1051 роком. Вона стала паростком зрощеної на власному українському ґрунті християнської свідомості. Саме тут знаходяться витоки нашого мистецтва й літератури: зародилося літописання, яке заклало основу національної історичної науки, засновано першу лікарню. Написані на цій землі ікони стали взірцем для розвитку іконописання, а зведені тут храми — зразком для подальшого церковного будівництва в східнослов’янських землях. Звідси бере початок перший вітчизняний університет — Києво-Могилянська академія.
У роки комуністичного правління патріоти створили на території Лаври музей, який нині називають Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником. Завдяки наполегливості і зусиллям українських інтелектуалів, національне культурне надбання вдалося захистити від знищення і вилучення для вивезення за межі країни. Нині фонди заповідника налічують майже 70000 експонатів, серед яких є унікальні вироби XI—XVIII століть, у тому числі пов’язані з іменами визначних історичних осіб.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.