Вибіркове правосуддя шкодить самоврядуванню

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд звернула увагу суспільства на ситуацію, яка склалася в Скадовську. За її словами, у вівторок Апеляційний суд відсторонив від виконання обов’язків міського голову цього населеного пункту. Причина полягала в тому, що міська рада купила на 1100 гривень канцелярських товарів у магазині, який належить дружині очільника міста. «Через таке рішення знецінюється весь процес боротьби з корупцією, — каже парламентарій. — Вибіркове правосуддя нікого до добра не довело». Окрім цього, на думку О. Сироїд, подібні рішення шкодять також і місцевому самоврядуванню, адже на виборах за цю людину проголосували мешканці Скадовська, і нині його підтримує понад 70 відсотків містян.

Не мають обмежувати свободу пересування 

Голова парламентського Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький розповів, чому азербайджанський журналіст Фікрат Гусейнов і досі не може виїхати з нашої країни.
Ф. Гусейнов працює на опозиційному азербайджанському каналі, який транслюється з Брюсселя. У Київ він прибув для відкриття кореспондентського пункту. У Борисполі його затримали, оскільки за сфальшованим звинуваченням журналіста подали в розшук Інтерполу. Однак звинувачення Інтерполу знято і визнано їх політичним переслідуванням. Журналіста відпустили на поруки народного депутата М. Княжицького та керівника адвокаційної групи Української Гельсінської спілки Бориса Захарова. Але паспорти йому не повернули. Цього понеділка суд скасував запобіжний захід, визнавши, що Фікрат Гусейнов може бути вільним, і як громадянин Нідерландів має право спокійно повернутися додому. Але прокуратура Київської області обмежує його пересування.
Омбудсмен Людмила Денісова оперативно відреагувала на відповідну скаргу, каже М. Княжицький. Уповноваженим з прав людини відкрито провадження проти прокурора, який обмежує пересування журналіста. За цією справою нині стежать правозахисники усього світу, зауважив М. Княжицький. За його словами, говоритимуть на цю тему й 17—19 квітня під час спільного засідання парламентського комітету Асоціації Україна — ЄС. «Нам би дуже хотілося, щоб жодні політичні мотиви не обмежували права людей — і українців, і громадян інших країн», — резюмував парламентарій.

Надія СМІЯН.