У центрі Черкас на Соборній площі та у сквері «Юність» відкрилась Великодня виставка вуличних інсталяцій «Черкаська писанка-2018» . У передсвятковому дійстві беруть участь майстри народної творчості, самодіяльні мистецькі колективи. Під барвистими «писанковими» деревами діти водять хороводи, навчаються «кривого» танця, розучують веснянки.
У неділю на містян чекає велика концертна програма «Весна воскресла — Великдень принесла», повідомляє наш власкор Лідія ЛІСОВА.

***

Тим часом у Житомирі в Домі української культури відбувся майстер-клас із писанкарства для дітей учасників АТО. Вони довідалися не тільки про те, як наносити фарби, а й про символіку кольорів та орнаментів писанки, інформує наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

***

В одній зі львівських креативних кав’ярень митці, родичі Героїв Небесної Сотні випікали паски, малювали писанки. Частину із них відправлять військовослужбовцям, які у Великодній час перебуватимуть на передовій. А 107 пасок покладуть до меморіалу на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві, щоб у такий спосіб вшанувати наших загиблих. Писанками, які розмальовували на майстер-класах школярі Львівщини, прикрасять дерева на алеї Героїв.
Львів став першим містом в Україні, яке приєдналося до акції «Великдень для Героїв», започаткованої торік у Києві у Національному музеї Революції Гідності.
Однією із організаторок акції у Львові виступила Леся Лисак, у якої чоловік і син воюють на передовій.
У місті Лева тісто на паски замішував учасник вокальної формації «Піккардійська Терція» Славко Нудик. Про набутий досвід розповів: «Вимішувати треба добре і без перестану. 45 хвилин спокою — це добре заняття».
Прийшла замісити тісто та спекти паски і дружина Героя Небесної Сотні Андрія Дигдаловича Наталія. «Коли наближаються свята, гостро відчуваєш біль втрати і те, що сім’я вже неповна, що немає того родинного єднання, коли немає глави сім’ї. Такі ж заходи об’єднують наші родини», — зазначила вона, передає наш позаштатний кореспондент Надія ГЕРБОВКА.

***

Студенти Тернопільського національного економічного університету долучилися до популярної світової традиції «Великі Великодні полювання». Ця гра добре знана в Німеччині, Франції, Англії, США та інших країнах. Щороку, в цю пору, весела розвага захоплює і дорослих, і дітей.
За легендою, напередодні свята Великодній Кролик ховає розмальовані яйця у найрізноманітніших місцях. Цього разу він розгубив писанки на території ТНЕУ. Завдання для кожної команди полягало у тому, щоб зібрати до великоднього кошика якомога більше писанок. Для виконання квесту командам дали 30 хвилин.
У результаті третє місце посіла команда Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Гаврилишина з результатом 69 писанок. На другому місці — збірна факультету банківського бізнесу, яка зібрала 72 писанки. А переможцем стала команда факультету аграрної економіки та менеджменту із 78 писанками. Кожен учасник команди-переможця отримав у дарунок великодню паску, довідалася наш власкор Надія МИКОЛАЙЧУК.

Фото надано автором.