Завершився черговий літературний конкурс «Ми — діти твої, Україно!» імені кримського українського поета і журналіста Данила Кононенка, і вже за традицією — на Великодні свята, 10 квітня 2018-го, відбудеться церемонія нагородження переможців.

На неї запрошено 25 кращих юних авторів із Києва, Черкас, Львова, Житомира, Кропивницького, Кам’янця-Подільського, Харкова, Миколаєва, Київської, Чернігівської, Львівської, Черкаської, Івано-Франківської областей, а також із Криму. До слова, цього року конкурсантам уперше вручатимуть додаткову відзнаку — «За вірність кримській темі», бо український конкурс із кримським корінням покликаний залишатися ще одним містком духовного єднання Криму з усією Україною. Це засвідчує винесений у заголовок рядок із вірша однієї з цьогорічних конкурсанток: «Із України через перешийок місток до Криму словом проросте!»
А загалом цього року минає рівно 20 літ від дня заснування заходу. У 1998-му серед кримських школярів було проведено перший літературний конкурс «Ми — діти твої, Україно!», біля витоків якого стояв і Данило Кононенко. Його успішно проводили впродовж десяти літ, потім була тривала перерва, а після смерті Данила Кононенка його колеги, котрі після анексії Криму відмовилися від бездумного переведення газети до Києва і продовжують у Криму видавати інтернет-версію «Кримської світлиці», ухвалили рішення відродити конкурс уже на всеукраїнському рівні.
До слова, організатори конкурсу «Ми — діти твої, Україно!» ім. Д. Кононенка працюють на волонтерських засадах, призовий фонд формується за рахунок благодійних пожертв. Жодної гривні державної допомоги, як і організаційного сприяння, досі не надавалося.

Марина КРИВДА.