БРИФІНГИ

 

Наша армія наближається до стандартів НАТО

Комітет з питань національної безпеки та оборони у найкоротші терміни підготує всі необхідні правки та зміни до законопроекту про національну безпеку та оборону, ухваленого парламентом в першому читанні, щоби розкрити всі необхідні кроки в реформуванні безпекового сектора, у наближенні України до набуття членства в 

НАТО, підвищенні стандартів українських збройних сил до рівня НАТО, — заявив на брифінгу перший заступник керівника фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук. «І коли настане той день, коли будемо спроможні стати членом НАТО, ми будемо повністю готові до цього в матеріальному, технічному плані, а в бойовому сенсі — вже можемо дати фору в тому, як треба бити ворога, який хоче загарбати наші землі та позбавити нас незалежності, — сказав депутат. — Парламент довів, що може приймати консолідовані рішення».
У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд у коментарі журналістам заявила, що законопроект про нацбезпеку та оборону не сповна спрямований на перетворення української армії відповідно до стандартів НАТО. «Ми успадкували від СРСР армію радянського зразка, де цінністю були не солдати, а генерали, а до солдат ставилися, як до гарматного м’яса, — сказала політик. — Армії НАТО базовані на повазі до солдата, і головним командиром в тих арміях є сержант, а не генерал, вони дорожать життям солдатів. Тому в арміях НАТО неможливо, щоби солдати брьохалися в болоті, як на «Широкому лані» (військовий полігон у Миколаївській області. — Ред.), не перебуваючи в умовах бойових дій. І щоб інтегруватися в НАТО та підвищити боєздатність армії, маємо ліквідувати радянську армію і створити боєздатну армію. Але замість того, щоби запровадити таку систему управління і командування у ЗСУ, яка нарешті дозволила би змінити радянську систему управління, а в законопроекті — ця система фактично цементується». Оксана Сироїд також наголосила на потребі механізму парламентського контролю за сектором безпеки та оборони. «Парламентський контроль — це передовсім оборонний бюджет. Якщо він під грифом секретності — не можемо сподіватися, що він буде якісним, — переконана О. Сироїд. — Наші міжнародні партнери кажуть, що сьогодні оборонний бюджет — на другому місці за рівнем корупції після бюджету нафтогазового сектору».

Білгород-Дністровській фортеці — статус національного заповідника

Мешканці Білгород-Дністровська на Одещині звернулися до лідера фракції Опозиційного блоку Юрія Бойка стосовно ситуації, яка склалася довкола Білгород-Дністровської фортеці — щоб їй було надано статус історико-культурного заповідника національного значення. Про це повідомив на брифінгу народний депутат від Опоблоку Микола Скорик. Він зауважив, що це — одна з найбільших і найстаріших фортець, що збереглася на території України та Європи, але її стан нині викликає серйозне занепокоєння, а обласна влада не в змозі утримувати і розвивати цей об’єкт належно. Микола Скорик повідомив, що Юрій Бойко звернувся з відповідним листом до керівництва держави для вирішення цього питання.

Олександра КУЧЕРЯВА.