Україна, перебуваючи на передовій російської агресії та захищаючи свій суверенітет і державність, разом із тим захищає весь цивілізований світ. Адже загроза Путіна є глобальною для всього цивілізованого світу. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час круглого столу на тему «Реформування системи національної безпеки України. Роль парламенту». Організатор заходу — міжфракційне депутатське об’єднання «Безпека і розвиток».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

Представник AFPC Вільям Шнайдер.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Глава українського парламенту відзначив, що російська агресія є не тільки мілітарною, а має різні прояви. «Тож говорячи про безпеку, повинні говорити не лише про військову, мілітарну безпеку, а і про безпеку економічну, інформаційну, — сказав А. Парубій. — Бо путінська влада використовує всі методи, щоб досягти свої глобальні цілі, в яких Україна є не остаточною ціллю. Теперішня Російська Федерація та її керівництво ставить за мету повернути той геополітичний вплив, який мав Кремль за часів СРСР — вплив на велику територію Європи».

На Україні, яка опинилася на передовій, нині лежить велика відповідальність, підкреслив Голова Верховної Ради. А тому Україна, за його словами, може і повинна розраховувати на міжнародну підтримку, у тому числі й у зміцненні українських Збройних Сил. Андрій Парубій запевнив міжнародних партнерів, що за останні роки в нашій державі зроблено багато для укріплення ЗСУ, ми змогли відновити і армію, і весь силовий блок, і не тільки зупинити агресора, а й на певному етапі перейти в контратаку і відтіснити армію путінських найманців. Важливим кроком, зауважив глава парламенту, є ухвалений Верховною Радою у першому читанні законопроект про Національну безпеку та оборону. Багато дискусій було до його схвалення і ще триватимуть при підготовці законопроекту до другого читання, до доопрацювання законопроекту було залучено і фахівців НАТО. «Реформа сектору безпеки полягає і в тому, щоб привести його до стандартів НАТО, — сказав А. Парубій. — Бо для України одне із ключових завдань зовнішньої політики є вступ до НАТО, парламент прийняв відповідні зміни до законів, якими визначили, що вступ до альянсу є ключовим напрямком зовнішньої політики України». Голова Верховної Ради подякував партнерам з НАТО і США та їх рекомендації при напрацюванні законопроекту про нацбезпеку і оборону. Цей документ було прийнято за основу з важливим доповненням — щодо парламентського контролю над сектором безпеки. Багато доречних рекомендацій можуть бути враховані при доопрацюванні до другого читання, щоб вийти на сучасний ефективний закон, який сприятиме реформування армії та всього сектору безпеки.

Голова Верховної Ради розповів представникам міжнародних організацій, що у четвер, 5 квітня, український парламент прийняв ще одне важливе рішення — постанову про звернення до міжнародного співтовариства про неприйнятність будівництва газогону «Північний потік-2» із Росії до європейських країн в обхід України. «Загроза енергетична є не менш важлива, аніж мілітарна, — наголосив А. Парубій. — Реалізація цього проекту є агресивним наміром Російської Федерації, Путіна та його оточення мати безпосередній вплив на країни Євросоюзу і використовувати енергетичний шантаж як вплив на політичні процеси у цих країнах. Україна знає це як ніхто, бо пережила не одну енергетичну атаку з боку Росії, і ми розуміємо, якими можуть бути наслідки, якщо проект буде реалізований».

Глава парламенту нагадав, що спікери шести країни — Молдови, Литви, Латвії, Естонії, Польщі та України — нещодавно підписали лист до європейських парламентів про недопустимість будівництва «Північного потоку-2». І це свідчить про солідарну позицію. А. Парубій подякував Конгресу США за послідовну політику жорстких санкцій щодо Росії та схвалені рекомендації, у яких було сказано про недопущення будівництва «Північного потоку-2», і висловив сподівання, що спільними зусиллями вдасться зупинити цей проект.

Міжнародні експерти наголошували на потребі знайдення мирного шляху врегулювання військового конфлікту на Донбасі. Представник AFPC Вільям Шнайдер розповів про свої враження від недавніх відвідин Донбасу поряд із лінією розмежування, висловив величезну повагу до українських військових, які жертвують своїм життям, щоб врятувати незалежність України. «Є можливість посилити можливість мирного врегулювання конфлікту, просувати мирні переговори, — сказав В. Шнайдер. — Ми донесемо до влади США все те, що побачили в Україні».

Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко відзначила, що український парламент вже чітко визнав, що конфлікт на Донбасі -це російська агресія. Парламентарій закликала західних колег не піддаватися російській пропаганді й чітко усвідомлювати, що насправді відбувається на Донбасі. Політик висловила сподівання, що ЄС синхронізує свої санкції із досить жорсткими санкціями Конгресу США, і що буде визначено чіткий список російських олігархів. «Важливо, щоб український парламент уже в травні до липневого саміту НАТО в Брюсселі ухвалив у цілому закон про нацбезпеку та оборону з усіма критеріями, які напрацьовувалися разом із представниками НАТО більше року, — сказала Ганна Гопко. — Зокрема, щодо парламентського контролю, розмежування функцій між Генштабом і СБУ, призначення цивільного міністра оборони тощо». За її словами, Україна ставить собі на мету отримати Статус партнера з розширеними можливостями, який зараз має Грузія, Фінляндія. Парламентарій також наголосила на важливості реформування «Укроборонпрому» і парламентському контролі за бюджетом Міноборони — щоб українські парламентарії також мали такий же доступ до оборонного бюджету, як Конгресмени США мають доступ до бюджету Пентагону. Політик закликала США та країни ЄС докласти більше зусиль, щоб не допустити будівництво «Північного потоку-2», а також не допустити вплив Росії на майбутні парламентські вибори, запобігти можливим кібер-атакам, до яких може вдатися агресор для фальсифікації результатів виборів. «Україна є партнером для євроатлантичного альянсу, яка може дати безцінний досвід протидії терорзагрозам, кібератакам, протидії гібридній агресії, — наголосила Ганна Гопко. — І надалі розраховуємо на підтримку, щоб дати відсіч російській агресії».

Мета круглого столу — напрацювання спільної консолідованої позиції щодо реформування системи безпеки України з урахуванням пропозицій парламентських фракцій та іноземних партнерів України. У зібранні взяли участь народні депутати, представники Американської Ради з питань зовнішньої політики (AFPC), Консультаційної Місії Європейського Союзу, Представництва НАТО в Україні, Офісу зв’язку НАТО, Посольства Сполучених Штатів Америки.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Запущення «Північного потоку-2» може нести і прямі мілітарні загрози, які можуть спровокувати до нового повномасштабного наступу російських військ.