Місцеві бюджети територіальних громад зросли упродовж чотирьох років з 63 мільярдів гривень у 2013-му до 231 мільярда у 2017-му. Колосальний фінансовий ресурс громади отримали завдяки впровадженню децентралізації. І це не єдине досягнення найуспішнішої реформи. Про ці та інші здобутки, проблеми та перспективи на шляху реформування йшлося на розширеній урядовій нараді у Вінниці «Децентралізація та регіональний розвиток» за участю Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

— Децентралізація наближає владу до людини, скорочує час прийняття і реалізації рішень, — наголосив, відкриваючи зібрання, Петро Порошенко. — Істотно збільшує ресурси громад.

За словами глави держави, ці кошти мають бути використані на розвиток охорони здоров’я, освіти. «Моє доручення — відродити сільську медицину, — наголосив Президент. — У селах мають бути сучасні амбулаторії з найкращим обладнанням,

Інтернетом. На це спрямовуємо нинішнього рокуі майже мільярд гривень. Якість життя в селах і невеликих містах має бути на такому ж рівні, як в обласних центрах. Починати треба з доріг, освітлення вулиць».

Про ще один аспект децентралізації нагадав керівник держави. Це питання нашого цивілізаційного вибору та складова євроатлантичного курсу. «Тому в Річній національній програмі під егідою комісії «Україна — НАТО» на 2018 рік, яку я своїм указом затвердив тиждень тому, один із ключових розділів присвячений децентралізації, — наголосив Президент. — Тобто децентралізація стала частиною наших міжнародних зобов’язань. Реалізація стратегічного курсу держави на вступ до НАТО вимагає модернізації Збройних Сил, що ми надзвичайно ефективно зробили за ці чотири роки, побудувавши нову армію, нові ЗСУ».

Петро Порошенко пояснив, чому раніше керівники держави не впроваджували децентралізацію. Бо це, за його словами, потребувало добровільної відмови від частини повноважень та фінансів. Суть децентралізації Президент образно передав під час спілкування з колективом обласної дитячої лікарні. У лікарняному закладі він узяв участь у відкритті оновленого відділення анестезіології та інтенсивної терапії. На ремонт і придбання меблів та обладнання витратили 13 мільйонів гривень. Президент також передав два апарати для штучної вентиляції легень. Зауважив, що це його особистий внесок у велику справу колективу — дарувати життя маленьким пацієнтам. Як він пояснив, оновлення відділення — це також результат децентралізації, бо громада має більше коштів. «Що таке децентралізація, якщо говорити простою мовою?» — запитав Президент і відповів: «Це коли забираєш гроші в центральної влади — і віддаєш громаді».

Батьком реформи з децентралізації називають главу уряду Володимира Гройсмана. Він пояснив учасникам наради, що важливо не тільки передати на місця кошти. «Головна мета реформи — зробити більш якісним, більш заможним життя в кожній громаді та в державі загалом», — наголосив прем’єр. «Маємо подолати багато перепон, в тому числі й спротив місцевих князьків. Наше завдання — служити людям, у партнерстві з ними робити свою справу, вселити віру в те, що пра-
цюємо для них», — сказав В. Гройсман. 

Вінниця.