Премія Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування заснована Верховною Радою України 22 травня 2003 року.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України № 840-IV від 22 травня 2003 року «Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» Премія Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування присуджується особам і молодіжним громадським організаціям, які активно сприяли процесам державотворення, розвитку парламентаризму та місцевого самоврядування, досягли значних результатів у вирішенні соціальних і правових питань.

Щороку присуджується десять премій, грошова частина яких становить п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян кожна.

Премія присуджується особам—громадянам України віком до 35 років, молодіжним та, як виняток, дитячим громадським організаціям Верховною Радою України. Премія повторно не присуджу-ється.

Клопотання про присудження Премії подається до Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму центральними органами виконавчої влади, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами, всеукраїнськими молодіжними громадськими організаціями щорічно до 1 вересня.

До клопотання додаються відомості про досягнення особи або молодіжної громадської організації, які заслуговують на відзначення Премією.

Подання про присудження Премії вноситься до Верховної Ради України Комітетом Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму.