Львівське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Пульс», який реалізується за підтримки USAID, організувало «Маршрут успіху» до Судововишнянської міської ОТГ. Для участі в ньому запросили представників низки ОТГ та міських голів територіальних громад, які почали процес об’єднання. Під час відвідин опорної школи у Судововишнянській ОТГ гості дізналися про досвід своїх колег, а також обмінялися думками з приводу найбільш проблемних питань в освітній галузі та й загалом у діяльності ОТГ.

Учні Судововишнянського НВК демонструють гостям вокальні та танцювальні здібності.

Фото автора.

Її голова Олег Станкевич розповів, що, окрім міста Судова Вишня, до складу громади також увійшли вісім сіл. Проживають в ОТГ 11275 осіб.

А основною темою розмови став розвиток освітньої галузі. На території громади є сім шкіл і чотири навчально-виховні комплекси, один з яких, Судововишнянський, став опорною школою. Ця школа має три філії — Судововишнянську ЗОШ І ступеня, Княжомостівську ЗОШ І ступеня, Волостківську ЗОШ І—ІІ ступенів. Знання тут здобувають 920 учнів та 60 дошкільнят. Наповнюваність класів у школі досить висока — в середньому 26 осіб.

Розповідаючи про опорну школу, її директор Ігор Тиндик зазначив, що 62 педагоги зі 106 мають вищі категорії, тож дітей навчають висококваліфіковані фахівці. Започаткували опорну школу у 2016 році, коли Мостиська районна рада визначила цей НВК опорним. Тоді ж було проведено капітальний ремонт школи із заміною вікон, дверей та утепленням фасаду. Витрачені на ці роботи 3 мільйони 145 тисяч гривень — це кошти Державного фонду регіонального розвитку з 10-відсотковим дофінансуванням Судововишнянської міської ради. А минулого року в школі облаштували спортивний майданчик зі штучним покриттям, придбали учнівські столи, стільці, комп’ютери, принтери, мультимедійні проектори та інтерактивні дошки.

Судововишнянська опорна школа має давні славні традиції, а її випускниками є відомі вчені, митці, журналісти, бізнесмени. Тут діє чимало гуртків різного спрямування: військово-патріотичні, хореографічний, вокальний, драматичний, «Фінансова грамотність», «Закон і ми» та інші. Яскравим свідченням того, що навчання у цьому закладі поставлено на належному рівні, є високі місця учнів на шкільних олімпіадах. А учасники судововишнянського гуртка «Що? Де? Коли?» у шкільній лізі Львівської області у 2015—2016 роках тричі посідали перші місця.

Нині в Судововишнянському НВК працює викладач-волонтер проекту Корпусу миру в Україні «Викладання англійської мови як іноземної» Даніель Альберс із міста Цинциннаті американського штату Огайо, яка має освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за спеціальністю «Кримінальне судочинство».

Свідченням того, що в Судовій Вишні шанують учителів, є й те, що дві вулиці в місті названо на честь педагогів.

До речі, голова громади Олег Станкевич — і сам колишній освітянин, директор школи, тому чудово обізнаний з освітнім процесом і тим, як його покращити. «Ми не чекаємо реформ, а творимо їх самі», — каже він.

Львівська область.