Щороку 11 квітня за ініціативою ООН у день, коли в’язні концтабору Бухенвальд почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців, у світі відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.
 

На території області впродовж 1941—1944 років функціонувало щонайменше дванадцять фабрик смерті: три у Рівному, дві у Дубно, по одній в Острозі, Костополі, Корці, Тучині, Рокитному, Клевані та селі Три Копці Рівненського району.

Особливо жахливі умови нацисти створили для поранених і хворих військовополонених. Усі вони були загнані на подвір’я міської в’язниці, де тоді розміщувався табір № 1, який називали «лазаретом» для військовополонених. Годували тут людей двічі на день баландою, яку називали супом. Останній готували із гнилих овочів, фруктів і нечищеної гречки чи проса. Найогидніші відходи м’яса, протухлі й з черв’яками, йшли в їжу для поранених і хворих військовополонених.

«Лазаретом» завідував комендант майор Герман, котрий постійно і з неприхованим цинізмом та іронією заявляв: «Я за ваше життя не відповідаю ні перед ким, що більше здохне вас, то краще для нас».

Загалом у концтаборах на Рівненщині знищено і померло від голоду та різних хвороб приблизно 57 тисяч осіб, більшість із яких — понад 50 тисяч — загинули й були поховані в Рівному.

Вл. інф.