Із такою вимогою вже вкотре виступили громадські активісти та небайдужі кияни, які 11 квітня прийшли на акцію протесту проти спорудження 30-метрового багатоповерхового готелю із дворівневим підземним паркінгом за адресою Андріївський узвіз, 14-16.

Скандальна забудова на Андріївському узвозі, 14-16.

Під час акції активісти ввірвалися на територію будівництва, почали розбирати паркан довкола нього та заволоділи будівельним краном, вивісивши банер із гаслом проти скандальної забудови.
Як відомо, ця частина узвозу входить до охоронної зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — Національного заповідника «Софія Київська». Окрім того, у лютому цього року з метою охорони зелених насаджень і збереження рекреаційної цінності цієї території Київрада своїм рішенням надала статус парку земельній ділянці на Замковій горі. Тут заборонено будівництво висотних споруд. Висота будівель не повинна перевищувати дев’яти метрів, наголошує заступник голови правління ГО «Громада Андріївський узвіз» Ольга Рутковська. Саме ця спільнота, що була створена у квітні минулого року на захист найвідомішої вулиці Києва, є співорганізатором акції протесту, яку оголосили безстроковою.
На підставі документів активісти стверджують, що будівництво багатоповерхового готелю незаконне. Найперше порушення — це рішення про оренду земельної ділянки історико-культурного призначення, ухвалене Київрадою у жовтні 2005 року. Підготовчі роботи для будівництва готелю ПП «Маркон» розпочало в липні 2012-го, що, за словами Ольги Рутковської, також є порушенням термінів проведення будівельних робіт на орендованій території. Тоді ж розгорівся скандал через незаконну вирубку дерев на Замковій горі. Окрім того, початок цього будівництва спричинив зсув ґрунту, через що виникли тріщини в сусідніх будинках. Також забудовник здійснив самозахоплення частини вулиці Фролівської.
Як повідомив напередодні заступник голови КМДА Олександр Спасибко, згідно з рішенням суду забудовник має зупинити це будівництво до проходження містобудівної ради через виявлені під час перевірки порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.
Але, акцентує пані Рутковська, це лише один і початковий етап необхідної процедури, адже найголовніше — це повний перегляд проектної документації й приведення її у відповідність до вимог законів, якими регламентуються будь-які будівельні роботи в охоронній зоні.
Питання щодо незаконного будівництва на Андріївському узвозі, 14-16, було внесено для розгляду на засіданні Київради, яке мало відбутися в четвер 12 квітня. Але воно перенесено на 17 квітня. До того часу, повідомив на зустрічі з активістами Олександр Спасибко, за розпорядженням департаменту міського благоустрою КМДА, забудовник зобов’язаний у триденний термін здійснити звільнення самозахопленої території вулиці Фролівської, тобто повністю демонтувати паркан. Активісти наполягають і на демонтажі баштового крана. Представники громадських організацій Києва, присутні на зустрічі, наголошують, що контролюватимуть виконання ПП «Маркон» припису КМДА. Далі буде.

Лариса ГОНЧАРЕНКО.
Фото надано автором.