Вражаючим культурно-мистецьким проектом «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» заявили про себе українці у столиці Португалії. Крім надзвичайно оригінальних творів видатного скульптора XVIII століття, добре знаного у Європі, Іоанна Георга Пінзеля, організатори представили роботи сучасних митців з Тернопільщини, малої батьківщини митця, та Львівщини, а також зразки автентичного вбрання галичан XIX століття. І це ще не вся програма проекту.

Учасники культурно-мистецького проекту «Під зорею Пінзеля...» у столиці Португалії.

Фото надано автором.

— Це наш Мікеланджело! — представляв португальцям загадкові скульптури Пінзеля ініціатор заходу і керівник проекту Тарас Демкура. — За рівнем майстерності він другий після Мікеланджело, так охарактеризував його академік-мистецтвознавець Борис Возницький. Він першим в Україні відкрив нам Іоанна Георга. Двісті років у нас нічого не знали про Пінзеля.

Те, що португальці надали для проекту залу у Національному королівському палаці Мафра доби бароко, засвідчило повагу до українського мистецтва. Як зазначила на відкритті Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Португалія Інна

Огнівець, захід став майданчиком формування засобами культурної дипломатії уявлення про багату і надзвичайно розмаїту культурну спадщину нашої держави. Учасники з цікавістю сприйняли презентацію альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля». Було показано документальний фільм із англійськими субтитрами. А ще на виставці тішили око вишиті узори на представленому вбранні галичан XIX століття. Вони теж уже стали зразками народного мистецтва.

Проект мав ще одну складову — у його програмі відбулася бізнес-зустріч «Україна — ділові можливості для португальських підприємств». Віце-президент Міжнародної торговельної палати, кандидат економічних наук Тарас Демкура презентував інвестиційні та торговельні пропозиції українських товаровиробників. Про можливості поглиблення стосунків між нашими країнами говорив Рікардо Бешіла, голова Парламентської групи дружби Асамблеї Португалії. Зокрема, наголошував на зв’язках на рівні регіонів і їхніх муніципалітетів. Керівник Торговельної палати «Португалія — Україна» Жоржи Олівейра казав, що португальський бізнес зацікавлений у поглибленні торговельно-економічної співпраці.

— Зверніть увагу на незвичайний збіг обставин, що чекав нас у Португалії, — зазначила на виставці керівник громадської організації «Туристична асоціація Тернопілля» Наталія Волощук. — 16 квітня, коли ми перебували за тисячі кілометрів від України і популяризували творчість земляка, народилася людина, яка відкрила нам Пінзеля. Йдеться про академіка Бориса Возницького. На мою думку, це неймовірний збіг!

До організації проекту долучилося МЗС України, Посольство нашої держави в Португалії, Спілка української молоді, Благодійний фонд родини Демкур та низка інших організацій.

Лісабон.