Термін «децентралізація» в енциклопедії визначається як «система управління, за якої частина функцій центральної влади переходить до місцевих органів; розширення прав низових органів управління».
Слова «федерація, федералізація» від пізньолатинської foederatio — означають союз, об’єднання. У деяких країнах є такі територіальні об’єднання, в яких значний ступінь самостійності, і країни мають федеративний устрій.
В Україні створюються територіальні союзи, об’єднання зі значним ступенем самостійності, що має ознаки федеративного устрою. Це одразу схвально підхопила влада нижчого рівня, щоб вийти з підпорядкування. Під гаслами «економічного обґрунтовування» стали утворюватися громади. На перший погляд здається, що все добре, люди на місцях починають самі хазяйнувати і стають реальними власниками своєї землі. Але давайте подивимося з другого боку, як функціонуватимуть ці громади і що реально отримають люди від цієї реформи. Якщо буде сформована велика громада, яка розвиватиме свої промислові підприємства, будуватиме нові, залучатиме іноземний капітал, то, звичайно, зростатимуть кількість робітничих місць, зарплати, а добробут людей поліпшуватиметься. І це, мабуть, є аксіома: велика громада — краще живуть люди. Але часом утворюються громади, які значною мірою спрямовані на роздроблення навіть районів і міст під гаслами «економічно обґрунтованих». Маленька громада, яка матиме на своїй території якесь підприємство чи навіть декілька, паразитуватиме на частці податку від цих виробництв. Тоді скажіть, де робочі місця, де достойна заробітна плата, де поліпшення життєвого рівня людей? На наш погляд, такий шлях не має нічого спільного з покращенням життя людей. Ми тільки отримаємо маленькі федеративні утворення по всій Україні, «два хохли, три гетьмани», і корупцію, тепер уже на низах, що поліпшить життя тільки керівника громади та його прибічників.
Такі аномальні явища нічого не дають людям, крім великого неконтрольованого хаосу з перекроюванням сформованих роками і десятиліттями територіально-адміністративних одиниць (міського або районного рівня).
У Польщі децентралізація тривала майже 10 років, як результат — піднесення економіки і життєвого рівня людей.
Напевно, є сенс у тому, щоб і нам не поспішати, унеможливити федералізацію. Не поспішати перекроювати території. Провести тільки децентралізацію, а потім вирішувати, які території треба підкорегувати.
Просимо політиків у владі звернути на це увагу. Варто послухати поважних економістів і політологів.

За дорученням 
ГО «Рада старійшин Добропільщини» —
Василь ОЛЕНИЧ.