Учора Президент Петро Порошенко зустрівся з керівництвом Верховної Ради та головами парламентських фракцій. Під час цієї зустрічі глава держави зробив заяву щодо появи в Україні власної автокефальної помісної церкви.
Президент зауважив, що, відвідуючи у Великодню ніч храми різних конфесій, крім великої радості від воскресіння Христового, віряни демонстрували надію на те, що врешті-решт Україна отримає єдину помісну православну українську церкву. «Не можу сказати, що ця надія виникла нині. Цією надією жили з моменту здобуття незалежності Україною», — сказав глава держави.
Також він повідомив, що після Великодньої ночі рушив до Константинополя, Стамбула, де, крім світських прийомів, відбулася його зустріч з Його Всесвятістю Патріархом Вселенським Варфоломеєм і членами Синоду.
«Можу вам повідомити дуже приємну новину: сьогодні Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви», — наголосив П. Порошенко.
Глава держави зауважив, що не може відкривати всі деталі зустрічі, але водночас підкреслив, що необхідним елементом, який має забезпечити цей процес, є звернення церковних ієрархій.
За словами керманича, Патріарх Філарет, усі єпископи Української православної церкви Київського патріархату поставили підписи під цим зверненням. Нині він отримав інформацію від Його Блаженства Митрополита Макарія — глави Української автокефальної православної церкви про результати Архієрейського собору Української автокефальної православної церкви з приємною новиною: всі без винятку архієпископи української Автокефальної православної церкви підписали звернення до Вселенського Патріарха і звернення до Президента.
«Єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до Його Всесвятості щодо наданням нам Томосу на автокефалію», — повідомив Президент.
У цьому контексті він попросив парламент як представника народу підтримати це звернення і зробити це якомога швидше. «Якщо буде рішення парламенту, звернення Президента, церковних ієрархій передам Його Всесвятості Вселенському Патріарху для того, щоб якнайшвидше на Соборі в Синоді було розглянуто і прийнято відповідне рішення. Дуже сподіваюся, що це рішення може бути прийнято до 1030-річчя хрещення України-Русі», — повідомив глава держави.
У цьому питанні, наголосив Президент, маємо продемонструвати єдність церковну, єдність народу і єдність влади.