Вечірнє засідання 17 квітня

На початку засідання лідер Радикальної партії Олег Ляшко, виступивши від імені двох фракцій — також і «Самопомочі», почав вимагати розглянути всі зареєстровані у Верховній Раді законопроекти про соціальний захист чорнобильців — відновити харчування за рахунок Державного бюджету дітям у школах у зоні радіаційного забруднення, соціальні та медичні програми реабілітації цієї категорії людей, перерахувати пенсії для чорнобильців. 

О. Ляшко заявив, що поки парламент не розгляне законопроекти на захист чорнобильців, команда Радикальної партії блокуватиме парламентську трибуну. Лідер радикалів також закликав усіх небайдужих патріотичних депутатів парламенту долучитися до акцій протесту, обстояти права чорнобильців.

Потім народні обранці розглянули блок питань екологічної політики. У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (№ 6624) — 236 «за». Ця програма була затверджена відповідним законом України від 15 січня 2009 року. Законопроектом пропонується уточнити кінцевий термін здійснення першочергових заходів на етапі припинення експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему — до 2020 року. Як пояснив з трибуни представник профільного комітету Іван Рибак, термін виконання першочергових заходів цієї загальнодержавної програми вже вичерпано. Однак у зв’язку із недостатнім фінансуванням значну кількість запланованих заходів було просто зупинено і не виконано у повному обсязі.

Сума фінансування робіт відповідно до програми орієнтовно становитиме 6637,33 млн гривень.

Дійшла черга і до ще одного «чорнобильського» законопроекту — «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (№ 6656). Законопроект передбачає, що «особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії І».

Значна частина громадян, які дійсно проживали в цей момент на забруднених територіях, нині хворіють і мають величезну кількість онкологічних захворювань, і вже навіть отримали висновки відповідної комісії про те, що вони дійсно отримали своє захворювання в результаті опромінення, але вони не можуть отримати статус потерпілого першої категорії через те, що Верховною Радою були скасовані відповідні положення, пояснив представник профільного комітету Павло Дзюблик. Під час обговорення майже всі промовці виступили за відновлення соціальної справедливості щодо ліквідаторів та мешканців забруднених територій, і 255 голосами сесійна зала підтримала законопроект за основу.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) — № 6598 — відправлено на доопрацювання.