Складовими національної безпеки є не лише потужні Збройні Сили, ефективна економіка та високі соціальні стандарти, а й питання захисту національної ідентичності і культури. На цьому наголошувалося під час відкриття парламентських слухань: «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні». Власне, цього року дата проведення слухань збіглася з Міжнародним днем пам’яток та історичних місць. До того ж 2018-й визначено Роком культурної спадщини в Європі.

Як зауважила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку), відкриваючи зібрання, законодавства про охорону пам’яток вистачає, але чомусь ця спадщина руйнується, вивозиться. «Кажуть, закони у нас добрі, але погано виконуються. Але не можна погано виконувати добрий закон», — сказала вона.

Тож, за словами О. Сироїд, унаслідок цих обговорень будуть ініційовані ті рішення, які не можна було б оминути, які добре виконувалися б, а не були формальним щитом для бездіяльності або зловживань.

За словами міністра культури Євгена Нищука, події останніх років в Україні — окупація Криму та війна на сході держави — лише підтвердили: культура є мірилом свободи і захисту прав людини. «Якщо руйнуються культурні цінності та надбання — це означає, що ворог влучає в серце нації, знищуючи ознаки ідентичності», — наголосив він, додавши, що нині нам потрібно вибудовувати стратегію відновлення культурного шару величезного українського простору.

Докладніше — в наступному номері газети.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.