Цьогоріч на ЗНО вже зареєструвалося понад 300 випускників з тимчасово непідконтрольної території Луганщини. Ті, кому через поважні причини не вдалося цього зробити в основний період, зможуть пройти реєстрацію додатково з 3 до 21 травня.
Загалом, за словами заступника директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяни Ткачової, в області зареєструвалося 5255 учасників ЗНО. З них 3158 — випускники шкіл, 1183 — випускники професійних закладів освіти, 914 — випускники вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації.
Наразі в області створено 33 пункти тестування та підготовлено 1280 педагогічних працівників. Крім того, визначено 167 педпрацівників, які перевірятимуть роботи учасників ЗНО.
Серед особливостей проведення ЗНО у 2018 році Тетяна Ткачова назвала запровадження державної підсумкової атестації з української мови у формі ЗНО для учнів та студентів закладів професійної і вищої освіти, визначення результатів ДПА з іноземних мов за двома рівнями (стандартним та профільним), запровадження перевірки розуміння мови на слух у тестах з іноземних мов, а також апробація технології проведення ЗНО для осіб з порушенням зору, які використовують у процесі навчання шрифт Брайля. Для належної організації аудіювання з іноземних мов Луганщині надано субвенцію для придбання необхідного обладнання. Щодо останнього дзвоника, то закладам освіти рекомендовано провести цей захід 30 травня, а випускні вечори — 21 чи 22 червня, коли діти отримають сертифікати ЗНО і можна буде видавати документи про повну загальну середню освіту.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.