Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у четвер провів зустріч із делегацією Комітету в закордонних справах Великих Національних Зборів Турецької Республіки на чолі з Волканом Бозкиром (на знімку). Під час зустрічі учасники обмінялися думками з приводу подальшої активізації двосторонніх зв’язків на міжпарламентському рівні та підтримки на міжнародному рівні.

Голова Верховної Ради підкреслив, що «для України надзвичайно важливо мати такого надійного і відповідального союзника, як Туреччина». Він нагадав, що в останній період активно розвивається двосторонній діалог, зокрема й на рівні парламентів обох країн, та зазначив, що «для нас є важливою підтримка Туреччини, особливо, коли ми відбиваємо агресію з боку Російської Федерації».

«Ми надзвичайно цінуємо послідовну політику Туреччини з відстоювання територіальної цілісності і незалежності нашої держави», — наголосив Андрій Парубій.

Голова Українського парламенту зазначив, що для України дуже важлива підтримка з боку Туреччини на міжнародному рівні, та висловив сподівання на таку підтримку й надалі. «Сподіваюся, що наші відносини ставатимуть ширшими та інтенсивнішими», — додав він.

Своєю чергою В. Бозкир запевнив українців у незмінній підтримці територіальної цілісності й незалежності та наголосив, що Туреччина ніколи не визнає окупацію українського Криму та Донбасу. Він також зазначив, що доносить цю позицію на всіх можливих міжнародних платформах. «Для нас Україна — це не просто сусід, а стратегічний партнер. Першочергове наше завдання — це забезпечення безпеки та мирного життя», — підкреслив Голова Комітету.

В. Бозкир запропонував додатковий вимір співпраці на рівні парламентів — як у тристоронньому, так і чотиристоронньому форматі: на рівні Україна—Азербайджан—Туреччина або Україна—Азербайджан—Туреччина—Грузія.

Голова Верховної Ради зазначив, що підтримує регіональну співпрацю, зокрема в Балто-Чорноморському вимірі, і йому цікаві будь-які нові її формати. На його думку, це сприяє розвитку економічного та політичного співробітництва.

Голова Українського парламенту повідомив турецьким колегам про лист-звернення Президента України Петра Порошенка до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха з проханням надати Православній Церкві в Україні Томос про автокефалію. Парламент підтримав це звернення 268 голосами. У цьому контексті А. Парубій звернувся до Голови Комітету у закордонних справах Великих Національних Зборів Турецької Республіки з проханням сприяти цьому питанню. «Для України це дуже великої ваги питання і повністю в руках Всесвятійшого Патріарха, оскільки лише він може дати Томос», — сказав глава парламенту.

А. Парубій також звернувся до представників Національних зборів Турецької республіки з проханням, щоб турецькі делегації не брали участі у Міжнародному форумі Російської федерації, що відбуватиметься в окупованому Криму, м. Ялті, як такому, що суперечить міжнародним нормам. «Це свідома провокація для залучення представників інших країн, щоб вони відвідали окупований Крим. Це боляче сприймають татари», — зауважив він.

В. Бозкир запевнив, що на офіційному рівні жодна делегація участі у форумі не братиме, та додав, що так само не підтримують розвиток туризму з окупованим Кримом.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.