Уряд планує переглянути ще понад п’ять тисяч регуляторних актів, щоб покращити умови для споживачів та бізнесу. Про це вчора під час організованого Міністерством економічного розвитку і торгівлі першого Всеукраїнського форуму «Захищений споживач —  конкурентоспроможний бізнес —  європейський вибір України» повідомив перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів (на знімку).

«Останні два роки ми разом з нашими європейськими партнерами ведемо системний перегляд регуляторних актів для підвищення ефективності регуляторного поля та зменшення регуляторного тиску на бізнес. За 2017 рік переглянули понад дві тисяч актів, а до 2021-го плануємо переглянути ще п’ять тисяч регулювань. Це дасть нам змогу не тільки синхронізуватись із європейською практикою, але й започаткувати еру створення нового стандарту регулювання та правил, а також підвищити рівень довіри між бізнесом, державою та споживачем», — підкреслив він.

За словами першого віце-прем’єра, Україна поступово відходить від радянської системи надмірного контролю та нескінчених перевірок бізнесу. «Контроль має залишати свободу для розвитку сумлінного бізнесу, але гарантувати безпеку споживача», — переконаний С. Кубів. І саме такий підхід передбачають схвалені минулого року Концепція державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року та план заходів з її реалізації. Ця концепція, зокрема, передбачає гармонізацію системи захисту прав українських споживачів із принципами, підходами та практиками ЄС, адаптацію національного законодавства з питань захисту прав споживачів до законодавства ЄС, забезпечення конституційних гарантій безпеки та якості продукції й послуг, надання споживачам повної та достовірної інформації, забезпечення належного розгляду звернень та скарг споживачів органами державної влади та місцевого самоврядування, а також компенсації споживачам завданої шкоди. З 
цією метою планується застосовувати як досудовий метод досягнення згоди, так і забезпечення спрощеної процедури судового розгляду споживчих спорів.

Співорганізатор форуму, керівник проекту «EU4Business», FORBIZ Маттіас Хальдер зазначив, що перегляд регуляторного поля в Україні дасть змогу спільними зусиллями органів влади, експертів та всіх зацікавлених сторін перейти до формування принципово нового регуляторного середовища в країні, яке буде орієнтоване на передові практики та матиме свій позитивний ефект для споживачів. «Захищений споживач — одне з основних правил у процвітаючому бізнесі. Ми бачимо підтримку і прогрес від наших урядових партнерів та з боку європейського бізнес-середовища. Спільне формування зусиль призведе до формування кардинально іншого середовища в країні та матиме свої позитивні результати», — наголосив М. Хальдер.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила: «Європейські споживачі почуваються захищеними, бо в ЄС діє наскрізний принцип захисту їхніх прав у всіх сферах. А в Україні цей наскрізний принцип ще не став невід’ємною частиною законодавства та нашої практики».