Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та голова Комітету в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков провели зустріч із заступником директора Ініціативи з підтримки трансатлантичного лідерства Німецького Фонду Маршала Ф. Медіч, головою громадської організації «NextOp» Дж. Бьорстлер, головою робочої групи НАТО з питань адаптації до мирного життя К. Кастро та головою громадської організації «Юридична сотня» Л. Василенко (на знімку).

Захід відбувся напередодні міжнародної конференції «VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя». Уперше вона проходитиме в Україні 24—25 квітня цього року за підтримки Фонду Маршалла, а спікерами на ній стануть провідні фахівці у сфері інтеграції учасників бойових дій до мирного життя зі Сполучених Штатів Америки, Канади та інших країн.

Під час зустрічі обговорили створення єдиного державного органу — Міністерства у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції, який нестиме відповідальність за всю роботу із соціального захисту ветеранів війни та учасників АТО.
«Міністерство у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції повинно сформувати і реалізовувати державну політику реабілітації, соціального захисту та повернення до мирного життя ветеранів та учасників бойових дій», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради.

На зустрічі уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко поінформувала про поточну ситуацію на Донбасі, роботу мінських робочих груп, гуманітарну та безпекову ситуацію в регіоні. Вона зауважила, що незаконно утримувані українці під час перебування в полоні отримали тяжкі травми, піддавалися тортурам та були позбавлені комунікації зі своїми родинами, і відзначила важливість вивчення іноземного досвіду стосовно адаптації до мирного життя учасників бойових дій.

Водночас Ірина Геращенко зауважила, що існує проблема з пошуком зниклих безвісти. За її словами, нині понад 400 людей перебувають у такому статусі. Політик повідомила присутніх про систематичні порушення представниками ОРДЛО встановленого перемир’я.

Своєю чергою учасники заходу висловили свою готовність передати необхідний досвід щодо процесів адаптування учасників бойових дій до мирного життя та надати інформацію про власну структуру, яка надає послуги ветеранам.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.