Антитерористична операція на Донбасі фінішує 30 квітня, в понеділок. Після чого розпочнеться новий формат операції Об’єднаних сил на чолі з командувачем Сергієм Наєвим та Об’єднаним штабом. Про це в інтерв’ю BBC Nеws Україна заявив міністр оборони Степан Полторак.

За його словами, командувач Об’єднаних сил управлятиме підготовкою й керівництвом усіх сил оборони — не тільки ЗСУ, а й СБУ, міліції, Нацгвардії, прикордонників. Основне його завдання — «звільнити територію від окупантів і захистити територіальну цілісність України».
Переформатування АТО на «заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі збройній агресії РФ у Донецькій і Луганській областях» передбачає так званий закон про реінтеграцію Донбасу, ухвалений парламентом у січні нинішнього року.
Міністр оборони України Степан Полторак оцінює чисельність можливої миротворчої місії ООН на Донбасі від 10 до 40 тисяч залежно від того, які завдання вона виконуватиме, — підтримки миру чи примусу до миру.
Відповідаючи на запитання BBC про озброєння української армії, керівник військового відомства також зазначив, що не варто переоцінювати важливість американських ПТРК «Джевелін», поставки яких очікуються «вчасно», тому що вони самі по собі не розв’яжуть усі проблеми на лінії зіткнення... Полторак повідомив про плани закупівель цього року анти-
снайперських комплексів у Канаді, а також про договори про допомогу зі США, Литвою, Латвією та Польщею. «Якщо порівняти з 2014 роком, то ту блокаду, небажання поставляти нам озброєння і техніку, ми подолали», — констатував він.
Також міністр поінформував про те, що ракетний комплекс вітчизняної розробки «Вільха» надійде на озброєння ЗСУ вже найближчим часом.
У свою чергу на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проросійські ЗМІ поширюють «страшилки» про провокації, які нібито готують ЗСУ на об’єктах критичної інфраструктури Донбасу. Як передає прес-центр штабу АТО, «міністерство держбезпеки ЛНР» звинуватило українське командування ОТГ «Луганськ» у підготовці диверсії на одному зі складів зберігання вибухонебезпечних речовин ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Зоря» у Рубіжному. Згідно з «качкою», диверсія запланована на час візиту в район проведення АТО Президента України Петра Порошенка і може стати додатковим приводом для введення миротворчої місії на Донбас.
Проте наша розвідка не виключає, що такі теракти готуються проросійськими найманцями.