Народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров виступив з ініціативою доопрацювати проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо удосконалення окремих положень (реєстраційний номер 8297).
«Деякі нові положення, запропоновані у проекті, зокрема, щодо питань, які можуть слугувати підставами для втрати громадянства України, викличуть обґрунтоване обурення у жителів тимчасово окупованого Криму.
Йдеться про те, що підставами для втрати громадянства можуть стати дії, вчинені людиною внаслідок примусу з боку окупантів. Наприклад, обов’язковий призов російськими окупантами молодої людини, що проживає в Криму, на строкову службу», — зазначив Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook.
За словами народного депутата, під час розгляду цього законопроекту в комітетах і на сесії Верховної Ради всі запропоновані норми будуть приведені у відповідність з принциповими підходами держави, визначеними в чинному Законі України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».
«У роботі Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, який визначено головним під час розгляду цього законопроекту, практикується широка участь правозахисників і представників громадських організацій», — повідомив політик.