У Києві триває міжнародна конференція «VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя». Її ініціювали українські та американські громадські організації «CombinedArms», «Юридична Сотня» та «Побратими». А підтримали Американський Фонд Розвитку Маршалла (German Marshall Fund), Міжнародний фонд «Відродження» та Комітет Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

«Країна, яка хоче мати сильну армію, повинна зробити все, щоб максимально підтримати й соціально захистити своїх ветеранів, — наголосив під час заходу народний депутат від Блоку Петра Порошенка, голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков. — До 2014 року Україна не брала участі в таких діалогах. Але до нас прийшла війна і питання захисту та підтримки ветеранів стали для нас актуальні».

Так чи інакше цими питаннями нині в нашій країні переймаються понад 20 органів державної влади, каже парламентарій. А відтак виник бюрократичний хаос, який і підштовхнув до ідеї про створення Міністерства ветеранів України, зазначив він. «Ми мали великі дискусії стосовно шляхів посилення соціального захисту ветеранів війни, — зауважив О. Третьяков. — Перша дискусія на цю тему відбулася ще в жовтні 2016 року під час парламентських слухань. Потім були круглі столи, конференції, інші заходи, мета яких одна — знайти порозуміння і консенсус у цьому питанні. За результатами такого спілкування та вивчення міжнародного досвіду наш комітет спільно з волонтерами та ветеранами ініціював створення Міністерства у справах ветеранів. Ця ініціатива знайшла підтримку на найвищому рівні».

Під час виступу голова профільного комітету навів дані соціологічного дослідження, які свідчать про те, що українське суспільство підтримує ідею створення міністерства. Водночас законотворець акцентував увагу на важливості інтеграції ветеранів до мирного життя, наголосивши, що це «прямий обов’язок держави».

Вл. інф.