Члени Постійної делегації Верховної Ради України беруть участь у заходах Другої частини сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі.

Під час дебатів на тему: «Надзвичайний стан: питання пропорційності відступу від зобов’язань згідно зі статтею 15 Європейської конвенції з прав людини» член української делегації Костянтин Усов наголосив, що в Україні має місце відкрита збройна агресія з боку Російської Федерації. «У зв’язку з цим були прийняті відповідні заходи, метою яких є забезпечення нормальними умовами всіх, хто страждає від російського нападу на територію України. На окупованих територіях України відсутня свобода пересування, свобода слова, справедливість. Все це — пряма відповідальність Росії, і Асамблея багато разів підкреслювала цей факт. Тому ми закликаємо Росію припинити свою збройну агресію проти України і вимагаємо вивести всі військові сили Росії, які розміщені на території України або фінансуються Російською Федерацією», — цитує парламентарія Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Члени Асамблеї мали можливість поставити питання Генеральному секретарю Ради Європи Т. Ягланду. Відповідаючи на запитання члена української делегації С. Кіраля щодо направленого вітання Президенту Путіну з нагоди його повторного обрання на посаду і без засудження незаконних виборів в Криму, а також захисту прав російських громадян в той час, коли Конституційний суд Росії вирішив не визнавати мандат Європейського суду з прав людини, Т. Ягланд відповів, що після проведення виборів голови держави у будь-якій з держав-членів РЄ існує практика направляти вітання з нагоди обрання. Комітет міністрів прийняв рішення про те, що анексія Криму є незаконною, і Асамблея прийняла таке ж рішення. Верховенство Європейського суду з прав людини відноситься не тільки до Росії, але й до інших країн.

Цього дня члени української делегації провели захід на тему: «Північний потік-2 та російський газ: інструменти гібридної війни». Українські парламентарії також провели робочі зустрічі з Постійними делегаціями Федеративної Республіки Німеччини, Французької Республіки, Королівства Данії, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у ПАРЄ. Під час цих зустрічей сторони обговорили наслідки впливу Російської Федерації на європейську спільноту у разі будівництва Північного потоку-2, а також низку питань двосторонніх взаємовідносин і питання взаємопідтримки в рамках ПАРЄ.

Коментар

Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради України (на своїй сторінці у Фейсбуці):


— Під час обговорення резолюції «Гуманітарні потреби та права внутрішньо переміщених осіб в Європі» звернула увагу колег по Асамблеї на непросту ситуацію з переселенцями в Україні. Внаслідок російської війни на Донбасі і в Криму Україна має більше 1 мільйона 700 тисяч переселенців. Це найбільша кількість переміщених осіб з часів Другої світової війни в Європі. Попри це, навіть в найстрашніші дні війни, Україна не створила ЄС міграційних проблем, держава і волонтери намагалися розв’язати проблеми сотень тисяч людей.

Ми прийняли законодавство про статус переселенців. В той же час найбільшими проблемами для цих людей залишається проблема житла і роботи, реінтеграція в інших регіонах. Український бюджет не має грошей на довготривалі програми фінансування соціального житла, тому закликаємо наших партнерів активізувати допомогу ВПО саме в двох ключових напрямах: перекваліфікація, створення нових робочих місць і соціальне житло.

Також поінформувала ПАРЄ, що в рамках мінських груп ми порушуємо проблему переселенців. Ми наполягаємо, що вони повинні брати участь в майбутніх регіональних виборах на Донбасі, після демобілізації і деокупації від російських військ, техніки, найманців цього регіону. Після роззброєння регіону. Переселенці є голосом Донбасу і тому вони зобов’язані обирати там майбутню українську , а не проросійську владу.

У доповіді ПАРЄ йдеться не лише про українську ситуацію, а й інші регіони, зокрема, Грузію, Кіпр, інші країни, там викладені рекомендації допуску МКЧХ до постраждалих на всі території, покращення роботи КПВВ, необхідність розмінування постраждалих регіонів, це все стосується й Донбасу.

Але ключове: тільки демілітаризація Донбасу і повернення миру на українську землю можуть радикально змінити і покращити ситуацію з переселенцями.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.