У містах і селах Івано-Франківщини, освітніх закладах області 26 квітня відбулися заходи, приурочені річниці вибуху на Чорнобильській АЕС 1986 року. Поминальні молебні відслужили в храмах, поклали квіти до могил загиблих ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи країни та померлих згодом, через роки, внаслідок отриманого опромінення.

На знімку: меморіал пам’яті про Чорнобильську трагедію в Коломиї.

Станом на 1 квітня 5716 мешканців Прикарпаття мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи і користуються пільгами відповідно до закону України. З них 972 особи належать до 1-ї категорії, 1717 — до 2-ї категорії, 950 — до 3-ї категорії, 317 — вдів, 1760 — дітей.
За інформацією Івано-Франківської ОДА, на видатки, пов’язані з соціальним захистом цієї категорії громадян, цьогоріч передбачено 11,3 мільйона гривень. За перший квартал профінансовано 2,8 мільйона. Для відшкодування пільг на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в обласному бюджеті на 2018 рік передбачено 11,2 мільйона гривень, за перший квартал профінансовано 2,8 мільйона. Однак Мінсоцполітики для області на цей рік виділило 1,4 мільйона гривень, що становить половину від потреби.
Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення уклали 191 угоду, за ними передбачено закупити послуги санаторно-курортного лікування та оздоровити 188 постраждалих осіб 1-ї категорії і трьох потерпілих дітей з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.
З початку року комісія з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що діє в ОДА, розглянула 17 справ та ухвалила позитивні рішення.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото Віктора ПОЗНІКА.

Івано-Франківська область.